Teollisuusliitto (01.06.2017 - Heikki Jokinen) Tehtaansa pelastamista haluavat työläiset valtasivat sen Ranskassa. He sijoittivat tehtaalle kaasusäiliöitä sekä bensiinikanistereita uhaten räjäyttää ne. Nyt säiliöt on poistettu.

GM&S Industry -yhtiön tehdas La Soutterainessa Ranskan lounaisosassa toimii Peugeot ja Renault -autotehtaiden alihankkijana. Aiemmin 64 prosenttia liikevaihdoista tuoneet autotehtaat vähensivät tilauksiaan ja tehdas ajautui vaikeuksiin.

Aina viime vuoden lopulta asti tehdas on ollut lakkauttamisvaarassa. Tällöin kaikki 279 työntekijää menettäisivät työnsä.

Tehdas oltiin sulkemassa 23. toukokuuta. CGT-liittoon kuuluvat työläiset katsoivat, ettei ole mitään menetettävää ja valtasivat tehtaan. Sanojensa vakuudeksi he rikkoivat joitakin koneita ja miinoittivat - lähinnä symbolisesti - tehtaan kaasusäiliöllä ja bensiinikanistereilla.

Ranskassa on eri ideologisen taustan omaavia ammattiliittoja. CGT on entinen kommunistinen keskusjärjestö, joka on nykyään riippumaton puolueista.

Sovittelijana toiminut Renaud Le Youdec pyrki saamaan autotehtaat lisäämään tilauksiaan. Se ei onnistunut, sillä ne ovat jo siirtäneet tuotantoa muualle. Hän korosti Libération-lehdelle, että työntekijät ovat ponnistelleet tehtaan säilyttämiseksi. He ovat hyväksyneet irtisanomissuunnitelman, jatkaneet työtään ja jopa auttaneet Renaultia kun sen käyttämällä alihankkijalla Brasiliassa oli vaikeuksia.

Le Youdec peräänkuulutti ranskalaisten autotehtaiden vastuuta kun ne tyhjentävät tilauskirjojaan Ranskassa ja hankkivat työtä muualta maailmasta.

Näkyvästi uutisoitu valtaus loi poliittisia paineita. Presidentinvaaleissa menestynyt Jean-Luc Mélenchon muistutti, että valtio on iso osakas Peugeot ja Renault -yhtiöissä. Sille olisi kahden puhelinsoiton asia järjestää tilauksia viidellä miljoonalla eurolla.

Oikeus päätti jatkaa yhtiön toimintaa vielä kesäkuun loppuun, ja räjähteet poistetiin tehtaalta.

Talousministeri Bruno Le Maire ilmoitti toukokuun lopulla, että molemmat autotehtaat sitoutuvat lisätilauksiin. Peugeot nostaa tilauksiaan 10 miljoonasta 12:een miljoonaan euroon, ja Renault tuplaa tilauksensa viidestä miljoonasta kymmeneen miljoonaan euroon.

Tehdas voi jatkaa toimintaansa ja sille on jo löytynyt ostajaehdokas.