PAM (15.06.2017 - Heikki Jokinen) Viiden Ruotsissa toimivan Esprit-vaatekaupan emoyhtiö hakeutui konkurssiin kesäkuussa. Se oli ollut pitkään vaikeuksissa ja maksanut liian pientä palkkaa joillekin työntekijöilleen.

Handels-ammattiliitto sanoo, että se on syksystä 2016 lähtien vaatinut takautuvasti Espirit-liikkeiden eräiden myyjien palkkasaatavia. Liitolle palastui, että alipalkkaus oli jatkunut jo vuosia.

Gävlen lähellä Valbossa sijaitsevan myymälän asiaa ajanut Handelsin asiamies Annica Norling kertoo Handelsnytt-lehdelle, että tässä tapauksessa työntekijän saamatta jäänyt palkka oli 1 750 euroa.

Nyt kauppoja franchise-sopimuksella pyörittänyt yritys hakeutui konkurssiin, mutta työntekijät saivat sitä ennen palkkansa liiton toimittua asiassa. Kaikki parikymmentä työntekijää menettävät työnsä, ellei konkurssipesän hoitaja myy toimintaa jollekulle muulle.

Annica Norling ei kuitenkaan kadu, että liitto ajoi työntekijöiden palkkasaatavien maksua heikossa taloudellisessa tilanteessa olevalta yritykseltä."On parempi, että on oikeaa palkkaa maksava työpaikka kuin uhrautua ja lahjoittaa rahaa heikosti menestyvälle työnantajalle", hän sanoo.

Vähittäiskaupan ammattilehti Market kertoo, että konkurssin takana olivat tavarantoimittajien maksamatta jääneet laskut. Yksi myymälöistä on jo suljettu ja loput myydään alennuksella mahdollisimman tyhjiksi.

Espirit-ketjun edellinen franchise-yritys meni konkurssiin Ruotsissa jo vuonna 2013.Nyt konkurssiin mennyt yrittäjä sanoi talousvaikeuksien syyksi hongkongilaisen Espirit-yhtiön panostusta verkkomyyntiin. Se syö kauppojen myyntiä, mutta ei tuota niille mitään. Hänen mukaansa moni luulee verkkomyynnin olevan sama asia kuin ostaa Espritin vaatteita kaupasta, mutta näin ei ole. Kaupoista tulee pitkälti verkkomyynnin näyteikkunoita.