PAM (14.08.2017 - Heikki Jokinen) Iso joukko vaatealan yrityksiä sekä ammattiliittojen kansainväliset järjestöt jatkoivat kesällä Bangladeshin vaatetehtaiden palo- ja rakennusturvallisuussopimusta. Se parantaa työntekijöiden suojelua.

Ensimmäinen yhtiöiden ja ammattiliittojen sopimus syntyi kuusi viikkoa bangladeshiläisen Rana Plaza -vaatetehtaan huhtikuussa 2013 tapahtuneen tuhoisan romahduksen jälkeen. Onnettomuudessa kuoli yli 1 100 työntekijää.

Sopimuksen perusteella on tarkastettu yli 1 800 tehdasta, joista löytyi 118 500 välitöntä korjaamista vaativaa vaarallista puutetta. Näistä korjauksista on nyt tehty 79 prosenttia.

Toukokuussa 2018 umpeutuvan ensimmäisen sopimuksen saivat aikaan kansainvälinen palvelualojen ammattiliitto UNI Global Union ja teollisuusliittojen maailmanjärjestö Industriall.

PAM on UNI Global Unionin jäsen ja PAM:n puheenjohtaja Ann Selin on UNI:n puheenjohtaja. Liitot toimivat ajoissa uuden sopimuksen solmimiseksi. Ensi kesäkuussa voimaan tuleva sopimus allekirjoitettiin kesän alussa Pariisissa.

Heinäkuun lopussa allekirjoittajiin ovat liittyneet seuraavat tuotemerkit ja yritykset: Adidas, Aldi North, Aldi South, Bestseller, Camaïeu, Carrefour, C&A, ESPRIT, H&M, HEMA, Hugo Boss, Inditex, KiK, Kmart Australia, LC Waikiki, Lidl, Loblaw, Otto, Primark, PVH, RNB Retail and Brands, Target Australia, Tchibo, Van der Erve.

Mukana olevien yritysten määrä tullee vielä kasvamaan.

Uusi sopimus rakentuu samoille periaatteille kuin aiempikin sopimus. Se sisältää määräyksiä riippumattomista tehtaiden tarkistuksista, yhteisestä sopimuksen hallinnosta, läpinäkyvyydestä, mahdollisista korvauksista, työturvallisuuskoulutuksesta sekä uskottavasta valitusten käsittelystä.

Allekirjoittaneet yritykset sitoutuvat maksamaan osansa toiminnan kustannuksista. UNI Global Unionin apulaispääsihteeri Christy Hoffman muistutti ammattiliittojen ja yritysten jo toimineen Bangladeshin vaarallisten tehtaiden tilanteen parantamiseksi. "Moni sanoi, että muutos ei ole mahdollinen. Todistimme heidän olevan väärässä. tavoitteemme on luoda maailmanlaajuinen talous, joka kunnioittaa kaikkien työläisten elämää ja arvoa. Sopimus on iso askel tällä polulla. Vuoden 2018 sopimus jatkaa liikettä eteenpäin."