Ahjo (31.08.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsalaiset ammattiliitot toimivat aktiivisesti työpaikoilla rasismia vastaan. Näin tekee myös IF Metall.

Rasismi asettaa ihmiset työpaikoilla toisiaan vastaan. Se on vastakohta solidaarisuudelle ja samassa asemassa olevien etujen yhdessä puolustamiselle, jotka ovat ammattiliittojen ja niiden menestymisen ydintä.

Työ syrjintää vastaan ei ole uutta Ruotsin ammattiliitoille. Ruotsin metalliliitto järjesti ensimmäisen kurssin suomalaisille jäsenilleen vuonna 1966. Liiton jäsenten yhteenkuuluvuuden korostaminen taustasta riippumatta on pysyvästi liiton asialistalla.

Nyt IF Metall tehostaa toimintaansa työpaikkojen taukotilojen rasistia puheita vastaan.

- Olemme huomanneet, että siitä alkaa tulla työympäristöpulma. Ihmiset eivät halua mennä kahville, koska on niin työlästä kun rasistit istuvat siellä haukkumassa siirtolaisia koko ajan, sanoo IF Metallin Koillis-Skoonen asiamies Kent Hellqvist Dagens Arbete-lehdelle.

Piirijärjestö palkitsi kesällä helsingborgilaisen ammattiosaston puheenjohtaja Peter Perssonin, joka puolustaa työpaikallaan sinnikkäästi ihmisten samanarvoisuutta.

IF Metall kurssittaa aktiivejaan kohtaamaan rasismin työpaikoilla ja tuntemaan tapoja, joilla vähentää vastakkainasettelua.

Kursseilla puhuva viestintäkonsultti Pelle Hasselgren korostaa kuuntelemisen taitoa.

- Ensin on annettava vastapäätä olevan ihmisen puhua asiansa. Älä keskeytä ja yritä ymmärtää, mistä hän puhuu. Pysy rauhallisena.

Ammattiosaston edustajien on aina sanouduttava irti liiton arvojen vastaisista puheista, Hasselgren muistuttaa. Heidän on kyettävä hoitamaan hankalia keskusteluja taukotiloissa suuttumatta.

Kaikkein tärkeintä on työntekijöiden yhtenäisyys.

- Jos emme tee niin, me siinä häviämme. Kaikki pyrkimykset hajottaa meidät tekevät meidät heikommiksi.

Liitto tekee yhteistyötä rasismia vastustavien yritysten kanssa. Volvo Cars asettaa tehtaallaan Olofströmissä nollatoleranssin rasismille, kiusaamiselle ja syrjinnälle.

Niitä kohdanneille työntekijöille avattiin puhelinlinja, johon voi soittaa nimettömänä.

Fredrik Svensson tehtaan ammattiosastosta pitää tärkeänä, että yhtiö ja liitto toimivat yhdessä. Muutoin liitto taistelee yksin tuulimyllyjä vastaan ja häviää kamppailun, hän sanoo.

Tehtaalla 35 vuotta työskennellyt Maarit Torikka sanoo Dagens Arbete -lehdelle, että taukotilojen puheet ovat muuttuneet raa'emmiksi.

- Aiemmin oli pulmia kun puhuttiin seksuaalisesta suuntautumisesta. Nykyään puheet ovat enimmäkseen rasistisia.