Teollisuusliitto (16.08.2017 - Heikki Jokinen) Yli 70 prosenttia maailman laivoista puretaan Intian, Bangladeshin ja Pakistanin rannoilla. Työ on erittäin vaarallista. Pakistanilaisen Gadanin romuttamon uusi työehtosopimus vie työsuojelua hiukan eteenpäin.

Gadanissa sattuu usein kuolemantapauksia, sillä työsuojelu on olematonta. Marraskuun 2016 onnettomuudessa kuoli ainakin 26 ihmistä. Viimeisin kuolemantapaus sattui heinäkuun lopussa metallilevyn pudottua 20-vuotiaan Muhammad Shakirin päälle.

Laivapurkamolla toimiva SBWUG-ammattiliitto on vaatinut ponnekkaasti työsuojelun parantamista. Liiton puheenjohtaja Bashir Ahmed Mehmoodani muistutti kesällä, että suuronnettomuuden jälkeen luvatut parannukset eivät ole toteutuneet.

Onnettomuuksissa loukkaantuneista ei ole huolehdittu kuten tulisi eikä luvattuja palkankorotuksia ole näkynyt, hän sanoi.

Yksityiset hyväntekijät lahjoittivat hänen mukaansa maata, jotta loukkaantuneille voidaan rakentaa sairaala. Näin ei ole tapahtunut.

Ambulansseja on käytetty työnantajien ja alihankkijoiden omiin ajoihin, Mehmoodani sanoi pakistanilaiselle The News -lehdelle.

Liitto asetti useita vaatimuksia, joihin on saatava tyydyttävä vastaus työnantajalta elokuun alkuun, muutoin voi seurata lakko.

SBWUG vaati 50 prosentin palkankorotusta, yhtä palkallista vapaapäivää viikossa, alan olosuhteiden vaatimia sääntöjä työnantajille, terveydenhuolto- ja työsuojelutoimia, työntekijöiden rekisteröimistä eläkejärjestelmään sekä sosiaaliturvakorttien jakamista.

Liitto julisti lakon elokuun alkupäiville, mutta työnantajan kanssa solmittu sopimus ehkäisi sen viime tingassa.

Liiton puheenjohtaja sanoi elokuussa The Express Tribune -lehdelle, että työnantaja oli suostunut liiton vaatimuksiin. Palkkoja korotetaan kuitenkin vain kymmenen prosenttia.

Sopimuksen mukaan joka työpaikalle tulee lääkevarasto sekä ambulanssi- ja työsuojelumääräyksiä tarkistetaan. Työntekijät luvattiin liittää eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmiin sekä antaa heille työsopimus ja henkilötodistus.

Liitto jatkaa toimia, jotta Pakistaniin saataisiin Intiassa ja Bangladeshissa hyväksyttyjä alan normeja vastaava laki.