Teollisuusliitto (29.08.2017 - Heikki Jokinen) Teollisuudessa työskentelevien määrä on laskenut pitkään Euroopassa ja noussut Aasiassa. Maailman konepajassa Kiinassa teollisuustyöväen osuus kaikista työntekijöistä ei kuitenkaan ole ratkaisevasti EU-maita korkeampi.
Ruotsalaisen Dagens Arbete -lehden kartasta näkyy teollisuustyöväen osuus työvoimasta maittain. Kartta perustuu Kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja Maailmanpankin tilastointitapaan. Siinä mukaan lasketaan valmistava teollisuus, kaivostoiminta, energia- ja vesihuolto sekä rakennussektori.
Euroopan unionin jäsenmaissa teollisuustyöväen osuus on 24 prosenttia ja Kiinassa 29 prosenttia. EU-maissa teollisuustyöpaikkoja on hävinnyt lähinnä läntisestä osasta.
Itäisissä EU-maissa sen sijaan on nähty vankkaa kasvua, esimerkiksi Tsekissä osuus nousee 38:aan prosenttiin työvoimasta. Maassa on nykyään paljon autotehtaita.
Kiinassa erityisesti rakentaminen on kiivasta, sillä teollisuuden kasvu on merkinnyt miljoonien ja miljoonien ihmisten muuttoa kaupunkeihin. Maan autoteolllisuuskin jatkaa kasvuaan. Joka kolmas maailman autoista valmistetaan Kiinassa.
Maailman robotiikan järjestö IFR arvioi viime vuoden raportissaan, että vuoteen 2019 mennessä 40 prosenttia maailman roboteista myydään Kiinaan. IFR:n ennusteen mukaan maailmassa toimii tuolloin 2,6 miljoonaa robottia.
Palkkojen nousu Kiinassa saa yritykset siirtämään tuotantoaan muualle. Nousu näkyy Intiassa, jonka työvoimasta 22 prosenttia on jo teollisuudessa. Aikanaan vahvan teollisuuden Hongkong on siirtynyt palvelujen tuottajaksi, vain 11 prosenttia työvoimasta on teollisuudessa.
Yhdysvalloissa teollisuustyöväen osuus on laskenut 19 prosenttiin ja Venäjällä se on 27 prosenttia. Venäjän lukuja nostavat vahva aseteollisuus sekä mittava kaivos- ja energiasektori.
ILO ennusti alkuvuodesta maailman työttömyyden kasvavan tänä vuonna 3,4 miljoonalla ihmisellä. Työttömyys keskittyy Afrikan ja Välimeren maihin, näkyy ILO:n kartasta.
Haavoittuvaksi työllisyydeksi ILO kutsuu itsensä työllistämistä sekä sitä auttavia perheenjäseniä. Se painottuu Afrikan ja Aasian köyhiin maihin, joissa itsensä työllistäjiä on usein yli 70 prosenttia työvoimasta.
Lähes samat maat ovat niitä, joissa työssäkäyvien köyhien osuus on korkein. Parhaiten pärjätään maissa, joissa palkkatyö on yleisintä.