Ahjo (21.09.2017 - Heikki Jokinen) Teollisuus kuten koko maailmakin kokee mittavia muutoksia kehittyvän tietotekniikan, tietoverkkojen ja robotisaation myötä. Ammattiliitot pohtivat samaa kuin niiden jäsenetkin: mitä se vaikuttaa työpaikkoihin?
Tanskan metalliliitolla on asiasta tuoretta tietoa. Se kysyi luottamusmiehiltään uuden tekniikan käyttöönoton vaikutusta työllisyyteen.
Tulos oli selkeä: 55 prosentissa niistä yrityksistä, joissa oli suuressa määrin otettu käyttöön uutta tekniikkaa, oli vuoden aikana lisätty työpaikkoja. Yrityksissä, joissa uutta tekniikkaa ei ollut otettu käyttöön, vain 32 prosenttia oli lisännyt työntekijöitään.
- Tämä vahvistaa todellisuudessa sen, mikä historiakin osoittaa, että tekniikan kehittyminen avaa uusia työmahdollisuuksia. On tietysti työtehtäviä, jotka voidaan korvata esimerkiksi robotilla, mutta kaiken kaikkiaan uusi tekniikka luo uusia työpaikkoja, sanoo Dansk Metalin pääekonomisti Thomas Søby.
Syyksi Dansk Metal arvioi sen, että uuteen tekniikkaan panostavat yritykset ovat kilpailukykyisempiä ja saavat enemmän tilauksia.
Saksan metalliliitto IG Metall käyttää termiä teollisuus 4.0. Elämme neljännen teollisen vallankumouksen aikaa höyrykoneen, liukuhihnan ja ensimmäisten robottien sekä tietokoneiden jälkeen.
Nyt kaikki tuotantoprosessin osat ja tekijät ovat digitaalisesti verkostoituneita keskenään, IG Metall määrittelee. Tämä vaikuttaa kaikkeen: suunnitteluun, tuotevalikoimiin ja tuotantoon.
Robotin ja ihmisen suhde ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Audin tehtailla Brysselissä ja Ingolstadtissa käytetään ihmisiä avustavia cobotteja.
Brysselissä cobot hoitaa liiman levitystä totellen ihmisen käsien liikkeitä. Käyttäjän neljällä sormella tilataan cobotilta neliovisen mallin työ ja peukku pystyssä kertoo työn sujuneen hyvin.
IG Metall viittaa saksalaisiin tutkimuksiin digitalisaatiosta: tietyt työtehtävät voivat hävitä, mutta eivät välttämättä ammatit. Robotit voivat tehdä joitakin työn osia, mutta jonkun robottejakin on valmistettava, hoidettava, ohjelmoitava ja käytettävä. Yhden työtehtävän hävitessä syntyy uusia.
Ammattiliiton työ on huolehtia jatkossakin hyvistä työoloista, työntekijöiden kuulemisesta muutoksissa ja täydennyskouluksen saamisesta, IG Metall korostaa. Tulevaisuuteen voi ja tulee vaikuttaa.
Dansk Metall ja IG Metall tähdentävät työntekijöiden koulutusta. Tanskassa arvioidaan, että vuonna 2025 pelkästään ammattitaitoisista metallityöntekijöistä on 30 000 ihmisen vajaus.