SAK (26.09.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin hallitus haluaa palauttaa verovähennysoikeuden ammattiliittojen jäsenmaksuille. Verovähennysoikeuden poisti porvarihallitus vuonna 2008.
Hallitus korostaa, että Ruotsin työmarkkinamalli perustuu vahvojen osapuolten yhteiseen sopimiseen ja vastuun kantamiseen. Siksi on syytä tukea työntekijöiden ja -antajien järjestäytymistä.
– Ruotsin on kilpailtava tiedolla ja osaamisella, ei matalilla palkoilla, valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo hallituksen tiedotteessa.
Porvarihallitus kohdisti veronkiristyksen vain palkansaajiin, se ei poistanut yritysten oikeutta vähentää verotuksessa työnantajajärjestöjen jäsenmaksuja.
Hallitus aikoo palauttaa vähennyksen voimaan ensi kesäkuun alusta. Verovähennys olisi 25 prosenttia jäsenmaksusta kun sen summa ylittää 42 euroa vuodessa.
Handels-ammattiliitto laskee, että kaupan myyjän keskipalkalla liiton jäsen saisi vuodessa hiukan alle 160 euroa enemmän tuloja.
Vähennysoikeus ei koskisi työttömyyskassan maksua. Porvarihallituksen tekemä kassamaksujen verottaminen ja nostaminen leikkasi rajusti kassojen jäsenmäärää, mutta niiden maksuja kohtuullistettiin jo vuonna 2014 ja 2015.
Järjestäytymistä tutkinut professori Anders Kjellberg sanoo Arbetsvärlden-verkkolehdelle, että liittojen jäsenyys liittyy vahvasti Ruotsin työmarkkinamallin toimivuuteen ja työehtosopimusten kattavuuteen. Siksi hän ymmärtää, miksi hallitus keskittyy nyt liiton jäsenmaksuun.
Kjellbergin tänä vuonna ilmestynyt selvitys ammatillisesta järjestäytymisestä kertoo, että verovähennysoikeuden leikkaus osui erityisesti työläisammatteihin. Vuonna 2006 niiden järjestäytymisaste oli 77 prosenttia ja vuonna 2016 vain 62 prosenttia.
Vähemmistöhallituksen esityksen hyväksyminen valtiopäivillä ei ole varmaa. Vähennyksen palkansaajilta poistaneet porvarilliset puolueet ovat yhä sitä vastaan. Oikeistopuolue Moderaatit ja Liberaalit ehtivät jo ilmoittaa halunsa kaataa esitys.
Keskustapuolue kertoo käyttävänsä rahat mieluummin yritysverotuksen keventämiseen kuin palkansaajille. Kristillisdemokraatit sanovat olevansa melko varmoja, että he vastustavat edotusta.
Ratkaisu jää laitaoikeiston Ruotsidemokraattien varaan. Puolue ei ole vastannut median kysymyksiin kannastaan.