Teollisuusliitto (22.09.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsissa on virinnyt keskustelu teollisuuden työntekijöiden ja toimihenkilöiden liittojen mahdolllisesta yhdistämisestä. Aloitteen takana on metalliliitto IF Metallin puheenjohtaja Marie Nilsson.

Ensimmäisessä puheessaan IF Metallin kongressille toukokuussa uusi puheenjohtaja Nilsson nosti keskusteluun ajatuksen, että yhdellä työpaikalla olisi vain yksi ammattiliitto.

Tekninen kehitys on pyyhkinyt pois jaon työntekijä- ja toimihenkilöammatteihin, hän sanoi.

- Kuinka kauan on järkevää, että jakaudumme eri ammattiliittoihin? Kuinka kauan kestää, ennen kuin paras tapa vahvistaa teollisuuden työntekijöitä on periaatteella "yksi työpaikka - yksi liitto", Nilsson kysyi puheessaan.

Hän jatkoi, ettei tiedä vastausta. Se voi kestää kymmenen tai 20 vuotta tai olla mahdotonta. Nilsson sanoi kuitenkin haluavansa, että sitä pohditaan yhdessä.

Käytännössä Marie Nilsson puhui mahdollisesta Unionenin ja IF Metallin liittymisestä yhteen. Unionen on 640 000 jäsenen liitto, joka vastaa suunnilleen suomen Pro-liittoa. IF Metallissa on 313 000 jäsentä.
 

Tulevaisuus saa näyttää

Elokuun lopussa Dagens Arbete -lehti kysyi Unionenin puheenjohtaja Martin Linderin näkemystä ehdotukseen.

- Panin merkille, mitä hän sanoi, Linder vastasi.

Hän jatkoi, että ajatus yhden työpaikan työntekijät yhdistävästä suurliitosta ei ole heille vieras, päin vastoin. Työpaikoilla esiintyy silloin tällöin pulmia määritellä työntekijän ja toimihenkilön välistä rajaa.

Hän kuitenkin korostaa, että yhteistyö IF Metallin kanssa on hyvää ja että järjestöillä on yhteisiä intressejä. On oltava avoimin mielin, Linder sanoo.

Iso pulma on puoluepolitiikka: IF Metall suuntautuu yhteistyöhön sosialidemokraattisen puoleen kanssa ja Unionen on puoluepoliittisesti sitoutumaton, Linder sanoo.

Toinen käytännön pulma on se, että Unionen järjestää koko talouselämää, ei vain teollisuutta.

Unionenin toinen varapuheenjohtaja Marina Åman on samoilla linjoilla Unionenin Kollega-lehdessä. Hän muistuttaa työpaikan pulmien olevan samoja ammatista riippumatta.

Kysymys puoluepolitiikasta on sen sijaan hänen mielestään vahva este yhteenliittymiselle. Sitoutumattomuus hyödyttää Unionenin jäseniä parhaiten, hän korostaa.

Tulevan ennustaminen on vaikeaa, Åman sanoo. Työelämä muuttuu hurjaa vauhtia.

- Sen voi sanoa, että meidän, kuten kaikkien ammattiliittojen, on kehityttävä. Tulevaisuus saa näyttää, mihin se kehitys meidät vie.

Molemmat liitot kuuluvat viiden liiton Facken inom industrin -yhteistyörakenteeseen. Se tekee Ruotsissa tes-korotusten pohjana olevan teollisuusliittojen sopimuksen.

IF Metall kuuluu keskusjärjestö SAK:ta vastaavaan LO:hon ja Unionen STTK:ta vastaavaan TCO:hon.