Särmä (28.09.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin palkankorotuksia ohjaava teollisuussopimus vietti syyskuussa 20-vuotisjuhliaan. Sopimuksen puitteissa vientialojen liitot sopivat korotustason, jota ei käytännössä ylitetä muillakaan aloilla.

Teollisuussopimusta arvostellaan siitä, että se sementoi nyt vallitsevat palkkaerot, niin toimihenkilöiden ja työläisten välillä kuin naisten ja miestenkin välillä. Tänä vuonna sopimukseen sisältyikin erillinen matalapalkkaerä.

Käytännössä metalliliitto IF Metall vetää johtavaa roolia teollisuussopimuksen korotusten määrittämisessä. Tilanne herättää kysymyksiä muissa teollisuusliitoissa, jotka toivovat vahvempaa roolia. Tämä mahdollistaisi eri alojen kulloistenkin suhdanteiden paremman huomioimisen.

Keväällä viisi teollisuusliittoa kertoikin aloittavansa selvityksen siitä, löytyykö Ruotsiin nykyistä parempi malli palkankorotuksista sopimiseen.

Puuliitto GS:n puheenjohtaja Per-Olof Sjöö muistuttaa Dagens Arbete -lehdessä sopimuksen ansioista. Saavutetut reaalipalkkojen korotukset ovat vailla vertaistaan nykyajan historiassa, hän sanoo.