Särmä (28.09.2017 - Heikki Jokinen) Särmässä 7/2017 kerrottiin, kuinka miehitetyssä Palestiinassa sijaitsevan israelilaisomisteisen Hayei Adamin puusepäntehtaan palestiinalaiset työläiset järjestäytyivät toukokuussa Wac-Maan -ammattilittoon. Israelilainen Haaretz-lehti kertoo nyt miten asiat etenivät sen jälkeen.

Tehtaan omistaja antoi ymmärtää, että järjestäytyneet voidaan korvata muilla. Yksi aktiiveista erotettiin heti. Lisäkiusaksi hänen työlupaansa tehtaalle pidennettiin, jolloin hän ei pääse töihin mihinkään muualle. Israelin miehitysalueen palestiinalaisille myöntämä työlupa on sidottu aina vain yhteen työpaikkaan.

Omistaja myös lopetti työmatkatuen kaikilta työläisiltä. Jo aiemmin palkoista pidätettiin yksi prosentti, jonka työnantaja määritteli shekin lunastamisen kuluiksi.

Työntekijöillä ei ole lomia, ei eläkettä, ei sairauslomaa, ei työnantajan maksamia työvaatteita tai turvavarusteita. Alle vähimmäispalkkojen olevat palkat maksetaan käteisenä ja ilman kuittia, Haaretz kirjaa.

Lehti kertoo, että työläisten pystytettyä katoksen voidakseen levätä varjossa puolen tunnin taukonsa, tehtaan esimies kaatoi sen.

Wac-Maan -liitto ei anna periksi vaan aikoo saada tehtaalle työehtosopimuksen.