Teollisuusliitto (10.10.2017 - Heikki Jokinen) Etelä-Korean metalliliitto KMWU selvitti, että mustat listat ay-aktiiveista ovat yhä käytössä maan telakkateollisuudessa. Joka neljäs alihankkijoiden työntekijöistä on havainnut tai kokenut tämän vuoksi syrjintää.

Liitto haastatteli 926 telakkateollisuuden alihankkijoille työskentelevää työntekijää viidellä eri alueella. Hieman yli neljännes vastaajista sanoi, että yrityksillä on käytössään mustia listoja, jotka ehkäisevät tehokkaasti alihankkijoiden järjestäytyneiden työntekijöiden työnsaannin.

Itse syrjintää oli kokenut hieman yli viisi prosenttia ja parikymmentä prosenttia sanoi työtovereidensa kokeneen syrjintää, kertoo eteläkorealainen Labortoday-uutissivusto.

Ammattiyhdistysliike on ollut kovilla Etelä-Koreassa viime vuosina. Maan taloutta hallinneet jättiyritykset, chaebolit, ovat toimineet aktiivisesti ay-liikettä vastaan erottaen aktiiveja ja kieltäytyen sopimuksista.

Jättiyrityksillä on ollut maan johdon poliittinen tuki, ja monia ay-johtajia on tuomittu viime vuosina vankeuteen. Tilanne on kuitenkin muuttunut presidentti Park Geun-hyen tultua erotetuksi virastaan maaliskuussa 2017 korruptiosyytösten vuoksi.

KMWU vaatii lakia ammattiliittojen häirinnän kieltämisestä sekä chaebol-jättiyrityksiä säätelevää lainsäädäntöä. Näitä vaatimuksiaan se toi julki muun muassa toukokuussa mielenosoituksissaan.

Joistakin uusista tuulista todisti se, että maan kolmanneksi rikkain mies, Samsungin perijä ja johtaja Lee Jae-yong tuomittiin elokuussa viideksi vuodeksi vankeuteen muun muassa lahjonnasta ja väärästä valasta.

Mustat listat ovat käytössä maassa laajemminkin. Kesällä kuusi entisen presidentin avustajaa tuomittiin vankeuteen heidän ylläpidettyään mustia listoja maan taiteilijoista, elokuva-ohjaajista, kirjailijoista ja journalisteista. Tuomittujen joukossa oli kahden vuoden tuomion saanut entinen kulttuuriministeri.

Listalla olevia taiteilijoita syrjittiin töiden tilaamisessa ja apurahoissa. Epäsuosioon joutui jos arvosteli hallituksen toimia.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC pitää tervetulleena sitä, että uusi presidentti Moon Jae-in lupasi keväällä vaalikampanjassaan sitoutua järjestäytymisvapauden takaamiseen. Hän lupasi myös ratifioida Kansainvälisen työjärjestö ILO:n järjestäytymisvapauden takaavan yleissopimuksen 87 sekä kollektiivisen edunvalvonnan sallivan yleissopimuksen 98.