Teollisuusliitto (24.10.2017 - Heikki Jokinen) Amertron-elektroniikkatehdas erotti Filippiineillä 532 ammattiliiton jäsentä heidän järjestäydyttyään.

Puolijohteita ja optoelektroniikkaa autoteollisuudelle, matkapuhelimiin ja lentokoneisiin valmistavan malesialaisen yhtiön suuria asiakkaita ovat muun muassa Hewlett-Packard, Siemens ja Osram.

Amertonilla on Filippiineillä kaksi tehdasta, Clarkissa ja Parañaquessa. Palkat  Parañaquen tehtaalla ovat olleet alle kymmenen euroa päivässä ja tammikuussa tehtaan työntekijät perustivat oman ammattiliiton voidakseen ajaa paremmin etujaan.

Kesäkuussa yhtiö vastasi ilmoittamalla, että se lakkauttaa tehtaan vuonna 2019. Työntekijöille tarjottiin joko siirtymistä toiseen tehtaaseen tai lain määräämää erokorvausta.

Heinäkuussa tehtaan liitto liittyi keskusjärjestö ALU:n jäseneksi. Elokuussa työntekijät pyysivät työministeriötä tunnustamaan liittonsa, jotta liitto voi neuvotella erokorvauksesta ja työehdoista.

Tällöin yhtiö aloitti liiton jäsenten ja aktiivien häirinnän. Heitä kutsuttiin yksitellen puhutteluun ja uhattiin joutumisesta mustalle listalle ja erokorvauksen menettämisestä, elleivät he eroa litosta.

Liitto teki työministeriölle valituksen epäasiallisesta kohtelusta. Amertron vastasi aloittamalla syyskuussa liiton jäsenten joukkoerottamiset. Kaikkiaan 532 järjestäytynyttä työläistä on erotettu.

Yhtiö perustelee erottamisia tehtaan siirrolla, mutta se tapahtuu vasta vuonna 2019. Erotettujen tilalle on hankittu vuokratyöläisiä.

Sadat tehtaan työntekijät ovat osallistuneet mielenosoituksiin tehtaan ulkopuolella.

Lisäksi 600 työntekijää valitti viranomaisille työsuojelumääräysten rikkomisesta. He sanovat, että tehdas ei antanut asiallisia suojavarusteita työntekijöille, jotka altistuivat työssään myrkyille ja vaarallisille savukaasuille.

Yhtiö ei myöskään huolehtinut työntekijöidensä vakuuttamisesta, työntekijät kertovat.