PAM (22.08.2017 - Heikki Jokinen) Sodexo-konserni sitoutuu seksuaalisen häirinnän nollatoleranssiin työpaikoillaan.

Yhtiö solmi kesällä asiasta kansainvälisen puitesopimuksen alansa ammattiliittojen maailmanjärjestö IUF:n kanssa. Puitesopimus kirjaa, että seksuaalinen häirintä on kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen 111 vastaista syrjintää työelämässä ja muodostaa merkittävän työterveysriskin.

Sodexo sekä maailman catering-, hotelli- ja ravintolatyöntekijöitä kokoavien ammattiliittojen kattojärjestö IUF sitoutuvat toimimaan sitä vastaan.

Nyt tehty sopimus pohjautuu joulukuussa 2011 solmittuun vastaavaan puitesopimukseen, jossa yhtiö ja IUF sitoutuivat perusoikeuksien kunnioittamiseen työelämässä, erityisesti järjestäytymisvapauteen ja kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen.

Uusi puitesopimus määrittelee muotoja, joilla seksuaalinen häirintä voi työpaikoilla esiintyä. Kyse voi olla muun muassa loukkaavista puheista ihmisen pukeutumisesta tai ulkonäöstä, seksuaalisesti virittyneestä elehtimisestä tai ehdottelusta ja lähentelystä.

Sopimus pitää tärkeänä, että kaikki työntekijät tunnistavat mikä voi olla seksuaalista häirintää sekä tietävät, miten siitä voi raportoida luottamuksellisesti.

Osapuolet sitoutuvat asiassa nollatoleranssiin, niin yhtiön työpaikoilla kuin ammattiliitoissakin. Puitesopimukseen on kirjattu menettelytapoja häirinnän esiintyessä. Niitä ovat muun muassa rangaistuksen mahdollisuus, yhtiön tarjoama aiheesta tietoisuutta nostava koulutus sekä ammattiliittojen sitoumus kampanjoida oman jäsenistönsä keskuudessa.

- Seksuaalinen häirintä on eräs loukkaavimpia työelämän tasa-arvon vastaisia ilmentymiä. IUF ja sen jäsenliitot toivottavat siksi tämän sopimuksen tervetulleeksi ja odottavat innolla sen toimeenpanoa paikallisella ja kansallisella tasolla", IUF:n pääsihteeri Ron Oswald sanoo.

Ranskalainen Sodexo-konserni työllistää 425 000 ihmistä 80 maassa. Pohjoismaissa sillä on 11 000 työntekijää.

IUF on 128 maasta olevan 429 ammattiliiton maailmanliitto. PAM on yksi IUF:n viidestä suomalaisesta jäsenliitosta.