SAK (30.10.2017 - Heikki Jokinen) Yksityiseen työttömyyskassaan kuuluvat menettävät enemmän päivärahoja kuin ammattiliittojen kassaan kuuluvat. Viime vuonna joka 13. yksityisen työttömyyskassan jäsen menetti päivärahoja, koska ei ollut toiminut sääntöjen mukaan.

Selvityksen teki tanskalainen Ugebrevet A4. Yksityiset työttömyyskassat edellyttävät työttömän osallistumista työllistymissuunnitelman tekemiseen ja työnhakuun.

Suuren ja monialaisen 3F-ammattiliiton kassan jäsenistä vain joka 31. menetti päivärahojaan aktivointitoimien laiminlyömisen vuoksi.

Tanskassa on 18 ammattiliittojen työttömyyskassaa. Niistä kolmasosassa sanktioiden määrä ylitti keskiarvon, kuudesta yksityisestä kassasta taas kahdessa kolmasosassa.

Ammattiliitojen kassoista eniten sanktioita kohdistui sähkö- ja rakennusalojen kassojen jäseniin. Liittojen edustajat arvelevat syyksi sitä, että aloilla on paljon lyhyitä työsuhteita ja vuoteen voi mahtua useita työttömyysjaksoja. Rakennusalan kassan työntekijät kuuluvat nopeimmin työllistyviin.

- Voi olla joku, jolla on hyvin lyhyt työttömyysaika ja hän tietää voivansa aloittaa työt kahdeksan päivän päästä maanantaina. Mikäli hänellä on keskusteluaika työnvälityksessä kolme päivää aikaisemmin, voi olla, että ei ole kovin suurta intoa saapua sinne, sanoo Tanskan työttömyyskassojen järjestön puheenjohtaja Torben Poulsen Ugebrevet A4:lle.

Syddansk Universitetin emeritusprofessori ja työelämätutkija Steen Scheuer sanoo, että liitoilla on paljon yksityisiä kassoja parempi yhteys työelämään ja ymmärrys siitä.

Kassat haluavat selvitä halvalla

Aalbogin yliopiston professori Henning Jørgensen sanoo, että yksityiset kassat haluavat selvitä niin halvalla kuin mahdollista.

-  Ja joka tapauksessa ne eivät eivät itse kykene tekemään oikaisuja tai tule muulla tavalla kärsimään tilanteesta, professori Jørgensen sanoo.

3F-liiton kassan johtaja Eva Obdrup muistuttaa, että säännöt ovat kaikille samat ja viranomaiskontrolli yhtäläistä. Erot eivät johdu eri tulkinnoista.

Ammattiliittojen koko työ ehkäisee työttömien pulmia.

- Meillä on kiinteämpi yhteys jäseniimme ja voimme tehdä enemmän, jotta he eivät joudu tilanteisiin, joissa heihin kohdistuu sanktioita, Obdrup sanoo.