Ahjo (23.11.2017 - Heikki Jokinen) Työnantajat haluavat Ruotsissa irrottaa työsuojeluvaltuutetut ammattiliittojen toiminnasta. IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä tyrmää ajatuksen. Miksi tuhota toimiva järjestelmä, hän kysyy.

Työnantajajärjestö Svenskt Näringsliv esittää, että ammattiliittojen osallistuminen työsuojeluvaltuutettujen valintaan työpaikoilla tulisi lopettaa ja laista tulee poistaa vaatimus siitä, että tietyn kokoisilla työpaikoilla on oltava työsuojeluvaltuutettu.

Työnantajien mielestä lakiin riittäisi maininta siitä, että "työsuojeluvaltuutettu tulee nimetä jos työolosuhteet vaativat sitä".

Ammattiliittojen ylläpitämää alueellisten työsuojeluvaltuutettujen tehtäviä työnantajajärjestö esittää lakkautettavaksi. He seuraavat työturvallisuutta yrityksissä, joissa liitolla on jäseniä mutta ei ole osastoa. Tilalle palkattaisiin virkamiehiä.

Työnantajat sanovat nykyjärjestelmän luovan pulmia työpaikoilla. Lisäksi he vierastavat sitä, että liitot saavat paremman pääsyn työpaikoille ja voivat käyttää sitä jäsenhankintaan.

- Emme tunnista itseämme kuvasta, jonka Svenskt Näringsliv maalaa, Veli-Pekka Säikkälä sanoo. Meillä on hyvä yhteistyö toisen osapuolen kanssa ja luulen heidänkin ajattelevan niin.

IF Metallilla on 327 alueellista työsuojeluvaltuutettua, jotka tekivät viime vuonna 6 249 työpaikkakäyntiä. Monella niistä ei ole omaa valtuutettua.

Tänä syksynä keskusjärjestö LO kysyi liittojen alueellisilta työsuojeluvaltuutetuilta kuinka heidän 55 000 vuosittaista työpaikkakäyntiään sujuivat. Pienyrittäjistä 86 prosenttia suhtautui myönteisesti, oli tulos. Työntekijätkin olivat mielissään kun osaava ja koulutettu ihminen selvitti heidän työnsä riskejä.

Säikkälä näkee liiton osallistumisen työsuojeluun hyödyttävän työnantajia ja auttavan heitä.

- Työsuojeluvaltuutettumme tekevät hyvää ja tärkeää työtä, suurelta osin kiitos siksi, että heillä on vahva ammattijärjestö takanaan. Se ei hyödytä vain työntekijöitä vaan myös työnantajia.

Liitot tuovat turvaa sekä antavat koulutusta työsuojeluvaltuutetuille. Valtio tukee alueellisia työsuojeluvaltuutettuja 11 miljoonalla eurolla vuodessa, mutta ammattiliitot sijoittavat työhön lisäksi paljon itsekin.

Norjan teollisuuden työnantajaliitto Norsk Industri laski tänä syksynä, että viime vuosina tehostettu työsuojelu tuo vuodessa työantajille ainakin 84 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.