SAK (20.02.2018 - Heikki Jokinen) Pietarilainen tuomioistuin lakkautti tammikuussa ammattiliitto ITUWA:n. Ammattiyhdistysliikkeen järjestöt pitävät tuomiota vääränä ja huomauttavat sen rikkovan Venäjän allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia.

ITUWA syntyi vuonna 2006, kun Pietarin lähellä sijaitsevan Fordin autotehtaan ammattiliitto yhdistyi Togliattissa sijaitsevan AvtoVAZ:n liiton kanssa. Nyt 16 autotehtaan työntekijöitä kokoava ITUWA on yksi maan suurimmista riippumattomista ammattiliitoista.

Liitto voitti oikeudessa vuonna 2015 Peugeotin, Citroënin ja Mitsubishin autoja Kalugassa valmistavan PCMA Rusin, joka korvasi pysyvät työsuhteet määräaikaisilla.

Vuonna 2017 ITUWA solmi työehtosopimuksen Volkswagenin tehtaalle Kalugassa ja voitti oikeusjutun maan suurinta autotehdasta AvtoVAZ:ia vastaan. Yhtiö oli myöntänyt liian lyhyitä lomia yli tuhannelle työntekijälle.

ITUWA on Venäjän keskusjärjestön KTR:n sekä teollisuustyöväen maailmanliiton IndustriALLin jäsen.

Vaarallinen ennakkotapaus

Venäläinen talouslehti Vedomost kertoo, että syytteen mukaan liitto toimi laittomasti tukiessaan maan lakien muuttamiseen tähtääviä hankkeita sekä sai toimintaansa ulkomaista rahoitusta. Lisäksi sitä syytettiin asiakirjoissa olevista virheistä. 

Syyttäjä laski liiton saaneen 460 000 euroa ulkomailta. Tämä on hänen mukaansa laitonta, koska liitto ei ollut rekisteröitynyt ulkomaisena agenttina.

Liiton mukaan kyse on jäsenyydestä IndustriALLissa. Ne järjestivät yhdessä seminaareja, joissa IndustriALLin osuus oli 5 200 euroa. Syyttäjä oli laskenut summaan liiton koko budjetin jäsenmaksuineen.

Liitto kiisti osallistuneensa poliittiseen toimintaan. Se oli tukenut muutoksia työlainsäädäntöön, mikä on liiton tehtävä työntekijöiden etujen puolustamisessa.

Syyttäjä piti raskauttavana sitä, että liitto arvosteli maan hallituksen talouspolitiikkaa verkkosivuillaan ja tuki kuorma-autonkuljettajien protestia veromuutoksia vastaan.

ITUWA pitää tuomiota poliittisesti perusteltuna ja arvelee sen vaarantavan ammattiliitot koko Venäjällä. Se vie asian korkeampiin tuomioistuimiin.

IndustriALLin pääsihteeri Valter Sanches lupaa tukensa ITUWA:lle ja uskoo päätöksen kaatuvan ylemmissä oikeusasteissa.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC sanoo tuomion loukkaavan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimusta 87, joka takaa ammatillisen järjestäytymisvapauden.