Tekijä (17.10.2018 - Heikki Jokinen) Meksikon kaivostyöläisten Los Mineros -liiton puheenjohtaja Napoleón Gómez Urrutia vannoi valansa Meksikon senaatin jäsenenä elokuun lopussa. Uusi senaatti ratifioi heti syyskuussa kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen 98. Se takaa järjestäytymis- ja sopimisoikeuden.

Gómez johti liittoa vuonna 2006 kun räjähdys Grupo Méxicon omistamassa Pasta de Conchos -hiilikaivoksessa vaati 65 työntekijän hengen. Liitto syytti yhtiötä yli 40 turvallisuusmääräyksen laiminlyömisestä.

Maan hallitus siirsi Gómezin syrjään liiton johdosta ja tappouhkauksia alkoi kertyä. Hänen oli pakko paeta perheineen Kanadaan Yhdysvaltain United Steelworkes -liiton tuella.

Pian Gómezin paon jälkeen häntä vastaan nostettiin syyte, jonka mukaan hän kavaltanut yli 46 miljoonaa euroa liitolta. Meksiko jätti Interpolille etsintäkuuluksen Gómezista, eikä hän voinut poistua Kanadasta.

Yksitoista oikeudenkäyntiä myöhemmin liittovaltion oikeus totesi vuonna 2014 syytteen perustuslain vastaiseksi. Los Mineros -liitto valitsi Gómezin puheenjohtajakseen koko maanpaon ajan.

Kesäkuussa meksikolaiset äänestivät presidentikseen vasemmistolaisen Andrés Manuel López Obradorin. Hänen Morena-puolueensa sai enemmistön sekä edustajanhuoneeseen että senaattiin.

Yksi valituista senaattoreista oli 12 vuotta maanpaossa ollut Gómez. Hän otti paikkansa senaatissa tuhansien kannattajien hurratessa rakennuksen edustalla.

Haastatteluissaan Gómez lupaa toimia tinkimättömästi työntekijöiden oikeuksien palauttamiseksi. Meksiko on ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n raporteissa jattkuvasti pohjakastissa, jossa oikeus järjestäytymiseen ei toteudu.

Maassa on tavallista, että yhtiön johto ylläpitää omaa suojeluliittoaan, jonka kanssa se tekee työntekijöiden selän takana "työehtosopimuksen". Oikeita ammattiliittoja estetään toimimasta sekä laillisin että laittomin keinoin, myös raa'alla väkivallalla.

Muutos on alkanut, sillä uusi vasemmistolainen senaatti ratifioi vuosia vahvistamatta roikkuneen ILO:n yleissopimuksen 98. Se takaa järjestäytymisoikeuden ja kollektiivisen neuvotteluoikeuden. Amerikan mantereilla on nyt vain yksi maa, joka ei ole sopimukseen liittynyt: Yhdysvallat.

Presidentti López nimittää tulevaan hallitukseensa työministeriksi 31-vuotiaan juristi Luisa María Alcalden. Hän lupaa työläisten aidon edustusoikeuden toteutuvan. Työntekijät saavat sanoa sanansa työehtosopimuksiin ja se tapahtuu läpinäkyvästi sekä puolueettomasti, Alcalde sanoo.