Tekijä (14.11.2018 - Heikki Jokinen)Viisi teollisuuden luottamusmiestä aloitti yhdeksän kuukauden mandariinikiinan kurssin Malawissa voidakseen keskustella työnantajien kanssa.

Kiinalaiset ovat vankasti mukana Malawin taloudessa, mutta moni maassa työskentelevä ei puhuu vain kiinaa. Kun liiton edustaja haluaa kertoa työpaikan pulmista, työnantaja sanoo usein, ettei ymmärrä englantia.

Työolojen valvonta ja alan lainsäädännön noudattaminen on jo ennestään heikkoa. Ummikkotyönantajien lisääntyminen heikentää tilannetta lisää.

Kiina satsaa mittavasti Afrikkaan ja siitä on tullut monen maan tärkein kauppa- ja investointikumppani. Malawille Kiina on myöntänyt miljardilainoja ja osallistunut laajasti maan infrastruktuurin rakentamiseen.

Muun muassa maan parlamenttitalo, presidentin palatsi, hiilivoimala ja teknillinen yliopisto ovat kiinalaisten rakentamia, samoin useat tiet.

Kiinan tunneille luottamusmiehet lähettivät maan viisi teollisuuden ammattiliittoa. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK tukee Malawin liittojen työtä Teollisuusliiton avustamana.