Tekijä (14.11.2018 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltain pakotteet venäläistä miljardööri Oleg Deripaskaa vastaan voivat johtaa Kubal-alumiinisulaton sulkemiseen Sundsvallissa Ruotsissa. Yli 400 ihmistä menettäisi työpaikkansa.

Vuonna 1942 perustettu tehdas siirtyi vuonna 2007 venäläiselle Rusal-yhtiölle, joka on maailman suurimpia alumiinin tuottajia. Presidentti Jeltsinin vävy Deripaska aloitti alumiinibisneksen vuonna 1991. Nyt hän hallitsee jättiyhtiö Rusalia EN+ Group -yhtiönsä kautta ja on kerännyt miljardiomaisuuden.

Huhtikuussa 2018 Yhdysvallat kielsi maan kansalaisilta ja yrityksiltä liiketoiminnan Deripaskan ja hänen yhtiöidensä kanssa. Venäläisten oligarkkien katsottiin sekaantuneen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Rusalin pörssiarvo romahti ja alumiinin hinta nousi. Sundsvallissa varauduttiin jo tehtaan pikaiseen sulkemiseen, mutta Yhdysvallat antoikin lisäaikaa lokakuulle Deripaskan vetäytymiselle omistajuudesta.

Sekä Ruotsin että EU:n viranomaiset aloittivat neuvottelut Yhdysvaltain hallinnon kanssa. Ne pyysivät siirtymäaikaa, koska Deripaska oli aloittanut irtautumisen Rusalista ja sijoitusyhtiöstään. Rusalin koko hallituskin erosi pakotteiden välttämiseksi.

Ruotsin kauppaministeri Ann Linde vietti lokakuussa kolme päivää Washingtonissa yrittäen puhua viranomaisia muuttamaan päätöstään. Hänen sanomansa on, että Deripaska on jo aloittanut omistuksistaan luopumisen ja että ruotsalaisilla ei ole mitään tekemistä pakotteiden syyn kanssa.

Linde kertoo saaneensa asialleen ymmärrystä, mutta päätös on hyväksyttävä senaatissa. Tämä voi olla vaikeaa, sillä moni senaattori haluaa tiukentaa pakotteita.

IF Metall on kriisin alusta alkaen toiminut tehtaan puolesta. Liitto pitää tiiviitä yhteyksiä yritykseen, ammattiosastoonsa sekä maan hallitukseen, sanoi tiedottaja Jesper Pettersson SVT:lle jo keväällä.

Kubalin pakotteiden toteuttamista lykättiin uudelleen, nyt joulukuun 12. päivään asti. Kubal on Ruotsin ainoa alumiinin valmistaja.

- Tuntuu hyvältä, että saimme lisäaikaa. Mutta tästä [pakotteista] on päästävä kokonaan eroon, sanoo IF Metallin ammattiosaston puheenjohtaja Stefan Hultin Arbetet-lehdelle.

Sama kohtalo uhkaa Rusalin omistamaa Aughinish Aluminaa Limerickissä Irlannissa. Irish Timesin mukaan se tuottaa 30 prosenttia EU:n alumiinista ja sen suurin ostaja on Airbus-tehdas Toulousessa.

Elokuussa Rusal sulki pakotteiden vuoksi alumiinisulattonsa Karjalan Nadvoitsissa, hiukan Rukajärvestä itään.