Tekijä (16.01.2019 - Heikki Jokinen) Joulukuun 21. päivänä 2018 suljettiin Saksan viimeinen hiilikaivos, vuodesta 1863 toiminut Bergwerk Prosper-Haniel Bottropissa Ruhrin alueella. Huippuvuonna 1956 Länsi-Saksan hiilikaivoksissa työskenteli yli 600 000 ihmistä.

Hiilen ja teräksen kasvattamalla Ruhrin alueella kaivosten sulkeminen on iso muutos. Kivihiilen jäähyväistilaisuudet keräsivätkin alueella yli 10 000 ihmistä. Pääosa kaivosten laitteista myytiin Turkkiin ja Kiinaan.

Kaivosteollisuuden ammattiliitto IG BCE on aktiivisesti mukana kehittämässä uusia elinkeinoja ja huolehtimassa työnsä menettäneistä. Puheenjohtaja Michael Vassiliadis kuuluu maan hallituksen rakennemuutosryhmään.

Kaivosmiehen poika Vassiliadis iloitsee muutoksenkin keskellä siitä, että valtion, yritysten ja ammattiliittojen yhteistyöllä kukaan ei putoa tyhjään kokonaisen teollisuudenalan hävitessä.

Liitto järjesti työntekijöille kattavasti tilaisuuksia, joissa kerrottiin muutokseen vaikutuksista ja vastattiin kysymyksiin.