Tekijä (13.03.2019 - Heikki Jokinen) Laki ylityöstä on Yhdysvalloissa erikoinen: iso osa maataloustyöstä jää sen ulkopuolelle. Lain poikkeukset poistavat velvoitteen maksaa ylityökorvausta ja vähimmäispalkkaa muun muassa maatalouden kausiluonteisesta työstä, vuokratyöstä, pienillä maatiloilla ja eräille alle 16-vuotiaille.
Laki säädettiin vuonna 1938, jolloin maataloustyöntekijät olivat valtaosaltaan mustia. Lailla taattiin se tuolloinen itsestäänselvyys, että mustille ei makseta samaa palkkaa kuin valkoisille. Laki on silti edelleen osin voimassa, mutta nyt maataloustyöntekijät ovat latinosiirtolaisia.
Maatyöntekijöiden United Farm Workers -liitto kamppailee tiukasti rasistista lakia vastaan. Vuonna 2016 se onnistukin saamaan Kaliforniaan osavaltion lain, joka takaa maatyöläisillekin oikeuden ylityökorvaukseen. Se tuli voimaan tämän vuoden alusta.
Kalifornia on ensimmäinen osavaltio, jossa säädettiin maatyöläisille oikeus ylityökorvaukseen. Osavaltion maatalous työllistää 400 000 ihmistä. Los Angeles Timesin mukaan heistä 90 prosenttia on latinoja ja 80 prosenttia siirtolaisia.
Helmikuussa Kalifornian senaattori, maan presidenttikisaankin ilmoittautunut Kamala D. Harris esitti senaatissa muutosta liittovaltion lakiin. Elämiseen riittävän palkan kokoamiseksi työpäivät venyvät, ja tämä johtaa uupumiseen, sairauksiin sekä loukkaantumisiin kuumissa oloissa, Harris sanoo.
Kongressissa vastaavan lakiesityksen tehnyt Raúl M. Grijalva sanoo, että lain muutos korjaisi vuosikymmenien mittaiseen rasismiin perustuvaa epätasa-arvoa.
Vastaavaa kamppailua käydään New Jerseyn osavaltiossa. Siellä hyväksyttiin tammikuussa 15 dollarin vähimmäistuntipalkka - josta maatyöntekijät jätettiin pois. Laki nostaisi heidän vähimmäispalkkansa 12,5 dollariin tunnilta vuonna 2024.
Se on vähemmän kuin maatyöntekijöiden nykyinen keskimääräinen tuntipalkka 13,15 dollaria. Kuinka laki voi säätää vähimmäispalkan tätä pienemmäksi viiden vuoden päästä, kysyy United Farm Workersin puheenjohtaja Teresa Romero.
UFW on pieni, mutta aktiivinen ja sitkeä liitto. Sen perustaja Cesar Chavezia (1927 - 93) kunnioitetaan laajasti. Hänen syntymäpäivänsä on virallinen pyhäpäivä seitsemässä osavaltiossa, kuten Kaliforniassa, Utahissa ja Michiganissa.
Ay-johtajalle harvinainen kunnianosoitus on se, että kalifornialainen pappi on esittänyt katoliselle kirkolle Chavezin julistamista pyhimykseksi. Toistaiseksi Vatikaani ei ole sitä tehnyt.