Tekijä (17.07.2019 - Heikki Jokinen) Helsingborgilainen paino JMS hakeutui konkurssiin Ruotsissa kesäkuussa 2013. Sen työntekijät tyhjensivät pankkitilinsä ja perustivat oman painon. Tänä keväänä se hankki uuden painokoneen ja palkkaa yhä lisää työntekijöitä.

Painoalaa pitkään vaivanneet pulmat tulivat eteen Helsingborgissa sekä Vellingessä toimivalle JMS-yhtiölle ja omistaja haki konkurssia.

Mitä tehdä, miettivät työntekijät. Bassam Mahmoud ja Mats Dyberg olivat tehneet pitkään töitä yhdessä ja halusivat säilyttää hyvähenkisen työyhteisön. He kokosivat 36 talon työntekijää, jotka olivat halukkaita investoimaan reilun parituhatta euroa työpaikkojen säilyttämiseksi.

Porukan kokous pidettiin 1600-luvulta olevan Pålsjön linnan puistossa, sillä muita kokoustiloja ei ollut. He päättivät käynnistää painon uudelleen oman Printagon Graphics -yhtiönsä lukuun.

Helppoa se ei ollut. Pankit olivat nihkeitä lainaamaan rahaa ja isoimmat asiakkaat lopettivat.

- Ei meidän tarvitse ansaita valtavasti rahaa. Kukaan ei ole mukana voitto mielessään. Haluamme vain viihtyä ja että töissä on hyvä olla, sanoi Lasse Lundberg, yksi yhtiön perustajista Dagens Arbete -lehdelle.

Aiemman omistajan valitsema konkurssipesän hoitaja uhkasi vaatia vahingonkorvausta työntekijöiden ilmoitettua, että he jatkavat painon toimintaa. Tätä hän piti yrityssalaisuuksien eli asiakasrekisterin väärinkäyttönä.

Painon konkurssiin vienyt omistaja osti yllättäen Vellingen painonsa konkurssipesältä. Hän omisti niiden rakennukset toisen yhtiönsä kautta eikä suostunut vuokraamaan tiloja kuin itselleen.

Helsingborgin painon tilat sekä koneet jäivät työntekijöiden yhtiölle. Töitä oli vaihtelevasti, kunnes Mahmoud Villaägaren-lehteä lukiessaan mietti, että heitä voisi kysyä asiakkaaksi. Hän kysyi ja reilun kahden miljoonan levikin omaava lehti muutti painatuksen Liettuasta Ruotsiin.

Liiketoiminta sujui pian niin hyvin, että suuri norjalainen paino Ålgård Offset osti 91 prosenttia Printagonin osakkeista ja oli valmis investoimaan yhtiöön. Tänä keväänä käynnistyi uusi Lithomann III -painokone ja lisää painajia sai töitä.

- Kukaan ei uskonut meihin kun aloitimme. Graafinen ala on kuollut, he sanoivat. Mutta olen aina uskonut siihen. Koko ajan, sanoo työntekijöiden yhtiössä alusta asti mukana ollut Micke Karlsson.

Ei työ ole kadonnut, se on vain kadonnut Ruotsista, hän sanoo.

- Mutta me olemme tuoneet paljon työtä takaisin Ruotsiin. Tuntuu valtavan hyvältä, että olemme päässeet näin pitkälle.