Tekijä (21.08.2019 - Heikki Jokinen) Perustaviin ihmisoikeuksiin kuuluva ammatillinen järjestäytymisoikeus heikkeni maailmassa viime vuonna. Toissa vuonna 92 maata rajoitti oikeutta perustaa ammattiliittoja tai liittyä niihin, viime vuonna luku nousi 102 maahan.

Kymmenessä maassa murhattiin viime vuonna yhteensä 53 ammattiliittojen aktiivia. Pelkästään Kolumbiassa murhia tehtiin 34.

Tiedot ovat ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC:n kesällä julkistetusta raportista ITUC Global Rights Index 2019. Se vertailee työntekijöiden oikeuksien toteutumista 145 maailman maassa 97 eri kriteerin perusteella. Tiedot hankitaan vuosittain kansallisilta ammattiliitoilta ja uusi raportti on järjestyksessä kuudes.

Raportti jakaa maat viiteen eri luokkaan oikeuksien toteutumisen perusteella. Maita, joissa ei ole mitään takeita oikeuksien toteutumisesta on 35. Niistä kymmenen maailman huonointa maata työntekijöille ovat Algeria, Bangladesh, Brasilia, Filippiinit, Guatemala, Kazakstan, Kolumbia, Saudi-Arabia, Turkki ja Zimbabwe.

Näidenkin alle jää vielä yhdeksän romahtanutta maata, kuten Burundi, Somalia, Syyria ja miehitetty Palestiina, joissa ei ole käytännössä mitään lain turvaa työntekijöille.

Parhaimpaan ryhmään, jossa oikeuksien loukkaukset ovat satunnaisia, nousee 12 maata. Mukana ovat kaikki pohjoismaat ja Euroopan ulkopuolelta vain Uruguay.

Heikoin alue työntekijöille on Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka. Saudi-Arabian siirtotyöläisillä ei ole käytännössä mitään työhön liittyviä oikeuksia. Se jättää 90 prosenttia työntekijöistä vaille lain suojaa.

Viime vuonna indonesialainen siirtotyöläinen teloitettiin Saudi-Arabiassa, koska hänen kerrottiin tappaneen itsepuolustuksena työnantajansa tämän yrittäessä raiskata hänet.

Pulmat lisääntyivät Euroopassakin, jossa 40 prosenttia maista rajoittaa järjestäytymisoikeutta ja puolet oikeutta työehtosopimuksiin. Kesäkuussa murhattiin 2018 italialaisen maatyöläisten USB-liiton aktiivi Soymayla Sacko. Liitto toimii maatyöläisten surkean aseman parantamiseksi.

Yritysten ahneus vaikuttaa hallituksiin ja saa ne toimimaan työntekijöiden oikeuksia vastaan, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

- Tarvitsemme uuden yhteiskuntasopimuksien työntekijöiden, hallitusten ja liike-elämän välille rakentamaan luottamusta ihmisten menettäessä uskonsa demokratiaan. On aika muuttaa säännöt.

Tässä kamppailussa ammattiliitot ovat eturintamassa, Burrow muistuttaa.

Lue myös: Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC: Työntekijöiden oikeuksia uhataan yhä useammassa maassa (SAK 20.06.2018)