Tekijä (18.09.2019 - Heikki Jokinen) Monikansallinen tekstiiliteollisuus on jo joitakin vuosia siirtynyt yhä enemmän Etiopiaan. Palkat nousevat monessa Aasian maassa ja Rana Plazan yli 1 100 työntekijää Bangladeshissa surmannut onnettomuus luo varjon alan ylle. Ammattiliitotkin ovat alueella voimistuneet.
Yksi vastaus on siirtää tuotantoa Etiopiaan. Siellä valtio satsaa uusiin kiinalaisten rakentamiin teollisuuspuistoihin ja tuotteet saa Eurooppaan Suezin kanavan kautta halvemmalla kuin Aasiasta. Kiinalaiset ovat lisäksi rakentaneet moottoriteitä ja junaradan rannikolle.
Mutta ennen muuta: palkat ovat käsittämättömän matalat. Vaatetustyöväen ammattiliitto IFTLGWTU:n ja teollisuustyöntekijöiden maailmanjärjestö IndustriALL:n seminaarissa tänä kesänä kerrottiin pitkän kokemuksen omaavien työntekijöiden saavan palkkaa kuukaudessa 28 - 40 euroa. Se on selvästi alle elämiseen riittävän toimeentulon.
Etiopiassa ei ole vähimmäispalkkaa, mutta sellaiseksi on vakiintunut hieman yli 23 euroa kuussa. Iso osa tekstiiliteollisuuden työntekijöistä saa sen. Myanmarissa ja Bangladeshissä vähimmäispalkka on 86 euroa ja Kiinassa 294 euroa kuussa.
Maailman matalimmat teollisuuden palkatkaan eivät kaikille yrityksille riitä. Yhdysvaltalainen Workers Rights Consortium raportoi keväällä muotijätti PHV:lle tuottavilta tehtailta palkattomista ylitöistä ja palkanleikkauksista jos käy vaikka juomassa vettä työpaikalla. PHV:n tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Calvin Klein ja Tommy Hilfiger.
Samoja pulmia löytyi H&M:lle vaatteita tekevistä tehtaistakin, lisäksi seksuaalista ahdistelua sekä palkkojen rangaistuksenomaisia leikkauksia mitä erilaisimmista syistä.
Maan johto rajoittaa ammattiliittojen toimintaa. Ne eivät pääse järjestämään työntekijöitä Hawassan teollisuuspuistoon, jossa työskentelee 25 000 ihmistä.
Siksi työntekijöiden tyytymättömyys purkautuu työntekijöiden mittavana vaihtuvuutena ja villeinä lakkoina. Maaliskuussa tuhannet tekstiilityöläiset lakkoilivat Hawassassa elämiseen riittämättömien palkkojen, seksuaalisen ahdistelun sekä työturvallisuuden puutteiden vuoksi.
IFTLGWTU:n työehtopäällikkö Teglu Shewarega ei pidä lakkoja yllätyksenä.
- Kun ei ole ammattiliittoja edustamassa työntekijöitä, vallitsevat matalat palkat ja huonot työolot.
Hän toivoo kansainvälisten järjestöjen, vaatetuottajien sekä jälleenmyyjien tukea sille, että hallitus sallisi järjestäytymisen.