Tekijä (12.02.2020 - Heikki Jokinen) Demokratiaa puolustavien ammattiliittojen johdonmukainen toiminta Hongkongissa on tuonut niille lyhyessä ajassa tuhansia uusia jäseniä. Samalla uusia ammattiliittoja on perustettu kymmeniä.

Mittavat mielenosoitukset Kiinaan kuuluvalla 7,4 miljoonan asukkaan Hongkongin erityishallintoalueella ovat jatkuneet yli puoli vuotta. Mielenosoittajat vaativat täysiä poliittisia toimintaoikeuksia ja oikeusvaltiota.

Monet ammattiliittot ovat mukana demokratialiikkeessä, sillä niidenkin toimintamahdollisuudet ovat vahvasti rajoitettuja. Alueen laki ei takaa ammattiliitoille oikeutta solmia työehtosopimuksia. Siksi työnantajat kieltäytyvät kautta linjan edes neuvottelemasta niistä.

Maailman ammattiliittojen keskusjärjestö ITUC arvioi vuonna 2018, että työehtosopimukset kattoivat yhden prosentin Hongkongin työntekijöistä. Nekään eivät juridisesti sido osapuolia, vaan sovitut asiat on kirjattava työsopimuksiin tai työntekijöiden käsikirjaan.

Ammattiliittojen perustaminen, rekisteröinti, toiminta-ala sekä jäsenpohja ovat tarkkaan säädeltyjä. Jäsenyys on mahdollinen vain työsopimuksella työskenteleville, muut jäävät ulkopuolelle.

ITUC:n vuosittaisessa raportissa ay-oikeuksien toteutumisesta Hongkong kuuluu viidenteen eli alimpaan luokkaan, jossa oikeuksien toteutumisesta ei ole takeita.

Alueen toiseksi suurin keskusjärjestö on ITUC:n jäsen on Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), mutta alueen hallitus ei hyväksy sitä mukaan työelämän alan elimiinsä.

Jäsenmäärältään suurempi keskusjärjestö Hong Kong Federation of Trade Unions (HKFTU) seuraa Kiinan hallituksen linjaa. Eron näkyy jo niiden kotisivuilla. Kriittisen HKCTU:n sivut täyttyvät mielenosoituksista ja poliittisten sekä työelämän oikeuksien vaatimuksista, hallitusta tukevan HKFTU:n uutissivuilla niistä ei ole merkkiäkään.

Ammattiliittojen rohkeus tuo runsaasti uusia jäseniä. Uudenvuoden päivän marssilla HKCTU pystytti reitille esittelypisteitään ja puheenjohtaja Carol Ng:n mukaan yli tuhat ihmistä liittyi liittoihin. Kaikkiaan vuoden ensimmäisellä viikolla uusia jäseniä kertyi parituhatta ja loppuvuodesta 2019 useita tuhansia.

Kokonaan uusiakin liittoja syntyy. Vuonna 2018 rekisteröitiin 13 liittoa, protestien alettua reilu puoli vuotta sitten uusia liittoja on rekisteröity 18. Kaikkiaan uusia liittoja on käynnistynyt viime kuukausina noin 40 ja tusinoittain lisää on perusteilla, HKCTU sanoo.