Tekijä (15.07.2020 - Heikki Jokinen) Volvon hallitus esittää, että yhtiö ei jaa tänä vuonna osinkoja. Alkujaan yhtiö aikoi jakaa viime vuoden 3,45 miljardin euron voitosta osinkoina 2,5 miljardia euroa.

Kaikkiaan 20 000 yhtiön työntekijää oli lomautettuina Ruotsissa ja Volvo oli saamassa sadan miljoonan euron tuen valtion kassasta. Tuesta vastaava Kasvuvirasto ilmoitti kuitenkin, että rahoja ei makseta yhtiöille, jotka jakavat samaan aikaan osinkoja.

IF Metall -liittoa Volvon hallituksessa edustava Mikael Sällström sanoo Dagens Arbete -lehdessä omistajien tehneen kypsän ja viisaan päätöksen. Hän vastusti osingonjakoa koko ajan. Näinä aikoina yhtiön vahva kassa tuntuu hyvältä, Sällström sanoo.

SKF oli sekin vaarassa menettää valtion tuen lomautuksiinsa osingonjaon vuoksi. Se peruikin lomautukset, mutta antoi sen sijaan 300 irtisanomisvaroitusta.

Assa Abloy saattaa joutua maksamaan takaisin saamansa tuen. Yhtiö lomautti 1 250 työntekijäänsä Ruotsissa, otti siihen valtiolta tuen ja maksoi 210 miljoonaa euroa osinkoja. Toimiva liikeidea: voitot ovat yksityisiä, tappiot sosialisoidaan.