Tekijä (10.02.2021 - Heikki Jokinen) Britannian ero Euroopan unionista eli brexit avaa oven työntekijöiden oikeuksien heikentämiselle. Tutkimuslaitos The Institute for Public Policy Research IPPR sanoo raportissaan, että työntekijöiden edut on turvattu yllättävän heikosti erosopimuksessa.

Se määrää, että työmarkkinoiden ehtoja eikä ympäristönsuojelua ei saa heikentää siten, että se vaikuttaa kauppaan tai investointeihin. Heikennysten vaikutusten osoittaminen on kuitenkin käytännössä niin vaikeaa, että sopimus ei estä Britannian hallitusta iskemästä työntekijöiden oikeuksiin, mikäli se niin haluaa, IPPR toteaa.

EU-lait ovat parantaneet erinäisiä Britannian työntekijöiden oikeuksia. Esimerkiksi vuonna 1998 voimaan tullut EU:n työaikadirektiivi toi 7,4 miljoonalle britille keskimäärin 13 päivää pidemmän loman, laski ammattiliittojen keskusjärjestö TUC.

Konservatiivien viha EU-jäsenyyttä kohtaan johtuu osin juuri tästä: eurooppalaiset lait sitoivat Britanniaa määrätessään eräitä vähimmäisehtoja työelämään.

Koska Britannian työelämän lait eivät jatkossa enää seuraa unionin lakeja, maan työlait saattavat tulevaisuudessa jäädä paljon EU-tason alle. Erosopimuksen mukaan EU voi tällöin määrätä esimerkiksi uusia tulleja.

Tällaisen päätöksen ehdot ovat kuitenkin tiukat. Arvion lakien eron vaikutuksista tulee perustua "luotettavaan näyttöön" eikä "oletuksiin ja kaukaiseen mahdollisuuteen". Lisäksi asian voi viedä välimiesoikeuteen. IPPR pitää menettelyä niin vaikeana, että sitä ei voi käyttää kuin äärimmäisissä tapauksissa.

Ammattiliittojen luottamus Boris Johnsonin hallituksen haluun puolustaa työntekijöiden etuja ei ole kummoinenkaan. Viime vuosikymmeninä konservatiivit ovat kutistaneet liittojen sopimisoikeutta, heikentäneet työsuhdeturvaa ja vaikeuttaneet järjestäytymistä.

Järjestäytyminen onkin vähentynyt. Nyt liittoihin kuuluu 23,5 prosenttia työntekijöistä kun vuonna 1979 jäseniä oli kaksinkertainen määrä.

Liitot kuitenkin toimivat: Britannian isoin ammattiliitto Unite vetosi ranskalaiseen autovalmistaja PSA:han, jotta se jatkaisi autojen valmistamista tehtaillaan Britanniassa. Yhtiö ilmoitti aiemmin, että jatko riippuu erosopimuksen sisällöstä.

Ensimmäisiä eron vaikutuksia näkyi heti tammikuun alussa. Useissa Euroopan maissa ja Pohjois-Irlannissa brittiläiset ruokakaupat kuten Marks & Spencer ja Tesco tarjosivat tammikuussa asiakkaille Neuvostoliiton tyyliin tyhjiä hyllyjä ruokakuljetusten loputtua.