Fipsu (01.08.2013 - Heikki Jokinen) Tunnemme Fidžin lähinnä Tyynenmeren paratisiisaaristona, mutta maa on ollut kauan kovien sisäisten kiistojen repimä.

Matkailun ohella saarten toinen tärkeä tulonlähde on sokeriruo'on viljely. Noin 860.000 asukkaan maassa yli 200.000 ihmistä saa elantonsa sokerin valmistuksesta.

Heinäkuun lopulla Fiji Sugar and General Workers Union ilmoitti valmistelevansa lakkoa, koska hallitus kieltäytyy neuvottelemasta liittojen kanssa. Ammattiliitto laskee alan reaalipalkkojen laskeneen 40 prosenttia seitsemän viime vuoden aikana. Sen mukaan ylityökorvauksia eikä muita työehtosopimuksen määrittelemiä lisiä ole maksettu vuodesta 2009.

Maan sokeritehtaita monopolina hallitseva Fiji Sugar Corporation on valtion omistama ja sen ammattiliiton jäsenet ovat siten julkisen sektorin työntekijöitä. Poliisi ja sotilaat ovat uhkailleet lakosta äänestäviä ammattiliiton jäseniä.

Heinäkuun viimeisenä päivänä maan sotilashallituksen sokeriministeri kertoi Radio New Zealandin mukaan, että hallitus valmistelee hätätoimia lakon suhteen ja että tuotanto ei tule kärsimään.

Vuonna 1970 itsenäistyneen Fidžin jatkuvien ongelmien juuret ovat Britannian siirtomaahallinnon perua. Se toi 1800-luvun lopulla saarten sokeriruokoviljelmille suuren määrän intialaisia työläisiä. Heitä jäi maahan, jossa he enimmillään muodostivat noin puolet väestöstä.

Intialaisaperäisten oikeuksia rajoitettiin - ja rajoitetaan yhä - voimakkaasti muun muassa maanomistuksessa. Heistä tuli työväkeä ja maanvuokraajia. Fidžin ammattiliittot ja Työväenpuolue ovatkin pitkälti etnisesti intialaistaustaisen väestön liikkeitä.

Maan toistuvat sotilaskaappaukset liittyvät tähän jännitteeseen. Siihen sekoittuvat etniset, poliittiset, taloudelliset ja osin uskonnollisetkin tekijät. Sotilashallinto suhtautuu erityisen nihkeästi ammattiliittojen toimintaan. Työläisten olojen parantuminen johtaisi vääjäämättä intialaisperäisten asukkaiden aseman parantamiseen.

Viime vuonna Maailman työjärjestö ILO:n delegaatio vieraili tapaamassa Fidžin hallintoa jatkuvien ay-oikeuksien loukkausten vuoksi. Public Services Internationalin uutisoinnin mukaan hallitus ei suostunut tapaamaan heitä ja delegaatiota kehotettiin poistumaan maasta.

Maailman ay-liike kampanjoi Fidžin työntekijöiden oikeuksien puolesta. Kampanjan verkkosivu on täällä.