Fipsu (08.08.2013- Heikki Jokinen) Oslolaisessa päiväkodissa neljä vuotta apulaisena työskennellyt Othmane Aboutaleb noudatti kunnan kehotusta hankkia jatkokoulutusta. Kolmen lapsen isä opiskeli puolitoista vuotta iltaisin työn ohella ja sai kesällä lapsi- ja nuorisotyöntekijän tukintonsa valmiiksi.

Kun Aboutaleb palasi töihin elokuussa kesäloman jälkeen, odotti yllätys: hänet irtisanottiin, koska päiväkodilla ei ole lupaa käyttää muodollisesti päteviä päiväkotiapulaisia korkeamman palkan vuoksi.

"On tärkeää, että lapsilla on kaikki hienosti ja mukavasti ja että vanhemmat tuntevat olonsa turvalliseksi. Halusin kouluttautua, jotta olisin pätevämpi lasten kanssa", Aboutaleb sanoi asiasta uutisoineelle Norjan TV2:lle.

Nordre Akerin kaupunginosahallinto on päättänyt, että se säästää rahaa palkkaamalla vain epäpäteviä lastenhoitajia. "Tällä hetkellä ajatuksemme on, että haluamme panostaa jonnekin muualle", perustelee Høyre-puoletta edustava kaupunginosahallinnon puheenjohtaja Bent Gether-Rønning. Oslo on jaettu 15 kaupunginosahallintoon, joilla on omaa päätösvaltaa monissa käytännön asioissa.

Päiväkodin henkilökunta ja vanhemmat ihmettelevät irtisanomista TV2:lle. He pitivät Aboutalebia pätevänä ja työlleen omistautuneena työntekijänä.

Fagforbundet-ammattiliiton Oslon alueen varapuheenjohtaja Anna Elisabeth Uran sanoo, että ammattiliitto ei hyväksy irtisanomista. Liitto yritti puhua kaupunginosahallinnon pyörtämään päätöksensä, mutta ei onnistunut. Uran kertoo, että liitto vie asian eteenpäin, koska toinekin alueen työntekijä on vastaavassa tilanteessa. He ovat myös lähestyneet asiassa Oslon kaupunkia.

Othmane Aboutaleb sai onnekseen muualta työpaikan, jossa hänelle maksetaan koulutuksen edellyttämä 30 000 (3 800 euroa) Norjan kruunun vuosipalkan korotus. Tämä on Norjan palkoissa hyvin pieni korotus. Hänen entiseen työpaikkaansa valittiin epätätevä seuraaja.

 

Lisäys uutiseen 13.8.2013:

Nordre Akerin kaupunginosahallinnon linja herätti laajan keskustelun, jonka seurauksena se muutti aiempaa päätöstään. Jatkossa ammatillisesti pätevöityneet päiväkotiapulaiset saavat koulutuksensa mukaista palkkaa.

Ammattiliitto Fagforbundet on neuvottellut pitkään kahden pätevöityneen päiväkotiapulaisen puolesta ja 14 muuta oli koulutuksessa. Kunnanosahallinnon uusi päätös ratkaisi asian kerralla.

"Tämä osoittaa, että kannattaa pitää puolensa kun jäseniä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti", sanoo pääluottamusmies Berit Tevik.