PAM (26.08.2013 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltalainen kauppajätti Walmart on surullisen kuuluisa häikäilemättömästä toiminnastaan ammattiyhdistystoimintaa vastaan sekä huonoista työehdoistaan. Yhtiöllä on Yhdysvalloissa 1,5 miljoonaa työntekijää ja se on maan suurin yksityinen työnantaja.

Tämä keväänä Walmartin myymälöissä on ollut useita lakkoja eri puolilla Yhdysvaltoja. Yhtiö ei ole kyennyt kokonaan estämään työntekijöitä organisoivan Our Walmart -liikkeen toimintaa.

Walmart on vastannut muun muassa erottamalla lakkoon menneitä työntekijöitään. Ammattiliitot syyttävät yhtiötä kostosta ja työntekijöiden nöyryyttämisesta. The Nation -lehti raportoi, että Marylandissa työntekijät olivat aiemmin tänä vuonna päivän lakossa tavaratalon johdon kerrottua heille, että lakot ovat laittomia, Our Walmart -liike on lakkautettu ja että yhteydet siihen voivat johtaa kurinpitotoimiin.

Kalifornialainen Walmartin työntekijä Dominic Ware kuvaili oloja yhtiössä The Nationille. "Kaikilla työntekijöillä on valittamista, ja he uskovat, että tietä eteenpäin ei ole. He uskovat, että jos he sanovat jotakin, heidät erotetaan tai työaikaa lyhennetään... Meidän on lopetettava tämä pelko..."

Lakkoaallon jälkeen yhtiö erotti noin 60 lakkoihin osallistunutta ja niitä järjestänyttä työntekijäänsä. Erotetut puhuvat kostosta, yhtiö pitää tekoansa laillisena toimenpiteenä, koska työntekijät olivat poissa työstä. "Meillä on jyrkkä toimintalinja kostoa vastaan", tiivisti Walmartin edustaja Dan Fogleman San Francisco Bay Guardianille.

Yhdeksän Walmartin erotettua ja yksi nykyinen työntekijä osallistuivat elokuun lopulla istumamielenosoitukseen Walmartin pääkaupunki Washington D.C:ssä olevan lobbaustoimiston edustalla. Poliisi pidätti heidät. Walmart on aiemmin myös haastanyt ammattiliittoja oikeuteen.

Työntekijät eivät kuitenkaan ole antamassa periksi. "Toivottaavsti tämä avaa Walmartin silmät ja kertoo, että tämä on vasta alkua", erotettu ja nyt pidätetty Our Walmart -aktivisti Barbara Collins kertoi lehdistölle.

Walmartin voitto vuonna 2011 oli 11,7 miljardia euroa. Sen omistavan Waltonin perheen jäsenten omaisuus on yhtä suuri kuin 48,8 miljoonan omaisuustilastoissa alimman yhdysvaltalaisperheen yhteensä. Tämä joukko on Economic Policy Instituten tietojen mukaan 41,5 prosenttia kaikista Yhdysvaltian perheistä.

Walmartin työntekijöitä tukevan vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä.