Fipsu (26.08.2013 - Heikki Jokinen) Tanskalainen Silkeborgin kunta kamppailee yksityisten palveluiden kanssa oman palveluyhtiö Entreprenørgårdenin avulla. Se tekee laajasti erilaisia töitä katujen kunnossapidon, rakentamisen, koneiden ja autojen huoltotöiden, puistojen ja metsien hoidon sekä urheilupaikkojen kunnossapidon parissa.

Entreprenørgård työllistää 145 ihmistä, joka on enemmän kuin yhtiötä perustettaessa vuonna 2007. Tällöin kolme muuta kuntaa liittyi Silkeborgiin ja näiden alojen työt yhdistettiin yhteen yhtiöön.

Yhtiön toimintamalli on se, että kunnan eri hallintokunnat tilaavat siltä palveluja kuten ruohon leikkauksen tai tien kunnostuksen. Entreprenørgård hoitaa työn ja lähettää laskun. Kaikki vuoden ylijäämä maksetaan takaisin asiakkaille.

Fagbladet3f:n haastattelussa yhtiön työntekijä Søren Wohlert Nielsen sanoo, että syynä yhtiön pärjäämiseen yksityisten palvelujen rinnalla on se, että "me vain olemme aina olleet huippua palveluiden tuottajina. Lisäksi pystymme osoittamaan kymmenen prosentin tuottavuuden kasvun joka vuosi". Yhtiöllä on kunnan yksiköistä matalin sairauspoissaolojen osuus, hän lisää.

Tientekijä Lars H. Pedersen kertoo Fagbladet3f:lle, että he tietävät työt hyvissä ajoin etukäteen. "Näin meillä on muutoin aika vapaat kädet tehdä työt." Entreprenørgård onkin voittanut useimmat omien alojensa tarjouskilpailut kunnassa.

Søren Wohlert Nielsen korostaa, että menestymisen ehtona ovat työntekijöiden hyvät työkalut ja varusteet, aivan riippumatta siitä mikä poliittinen suunta kuntaa johtaa.

Tänä kesänä kaikille työntekijöille annettiin oma älypuhelin, jotta he saavat ajantasaiset ohjeet töistä. Työn valmistuttua se kirjataan tehdyksi puhelimella ja lasku lähtee heti. Työt tehdään 18 hyvin itsenäisen ryhmän voimin, joka keventää pomoporrasta ja säästää kuluja.

Henkilöstöpolitiikka pyritään hoitamaan asiallisesti. Kun havaittiin, että yllättävän monilla oli luku- ja kirjoitusvaikeuksia, kaikille - korkeinta johtoa myöten - tarjottiin luki-testiä. Pulmia pyritään oikomaan ja uudet älypuhelimet sopeutetaan luki-häiriöisillekin.

Entreprenørgård rekrytoi uusia työntekijöitä työttömienkin joukosta. Viime aikoina pestatuista kahdeksasta työttömästä viisi on saanut vakituisen työpaikan.

"Tämä vaatii, että itsenäisesti toimivissa ryhmissä on hyvä henki ja että he osaavat ottaa ihmiset vastaan. Ja sen he osaavat", sanoo 3f-ammattiliitton pääluottamusmies Ole Steen Jensen.