Tekijä (20.04.2022 - Heikki Jokinen) Joulukuussa 2021 Chilen kansa valitsi selvällä enemmistöllä Gabriel Boricin presidentikseen. Laajan vasemmiston ja keskustan liittouman sekä ammattiliittojen tukema Boric (s. 1986) haluaa ohjata maan pois 1973 vallan kaapanneen kenraali Pinochetin verisen diktatuurin varjoista.

Muutos korostui presidentin virkaanastujaisissa maaliskuussa. Boric saapui presidentinpalatsi La Monedaan samalla Cadillacilla, jota presidentti Salvador Allende käytti 1971 virkaan astuessaan. Ennen La Monedaan siirtymistään Boric kumarsi kaappauksessa kuolleen Allenden patsaalle.

Uusi presidentti teki eron vanhaan hallituksessaankin. Hän nimitti ministeriksi 14 naista ja 10 miestä.

Chile tuotti viime vuonna 27 prosenttia maailman kuparista ja sen kuparivarat ovat selvästi maailman suurimmat. Kaikesta litiumista maa tuottaa 22 prosenttia ja Chilellä on tätäkin metallia enemmän kuin millään muulla maalla.

Kupari ja litium ovat keskeisiä mineraaleja siirryttäessä pois fossiilisista polttoaineista. Chilen kaivospolitiikka vaikuttaa koko maailmaan, niin kaivoksiin kuin teollisuuteenkin.

Boricin valinta sai Chilen mineraaleja hallitsevat suuret kaivosyhtiöt levottomiksi. Hän kampanjoi maan syvän eriarvoisuuden vähentämiseksi, eläkkeiden, terveydenhuollon ja koulutuksen parantamiseksi. Rahat tähän ovat saatavissa verotusta ja mineraalituotannon maksuja uudistamalla.

Kaivoksia ei olla kansallistamassa, kuten Allende teki aikoinaan. Parlamentissa tälle on kyllä tukea, mutta enemmistön saaminen sen taakse on vaikeaa. Hallituksellakaan ei ole enemmistöä parlamentissa.

Sen sijaan Boric on puhunut valtiollisen litiumyhtiön perustamisesta. Se toisi päätösvaltaa strategisesti tärkeästä mineraalista takaisin Chileen. Kaivosten lisenssimaksuja on tarkoitus nostaa ja ympäristövastuuta terävöittää.

Verotuksen osuus bruttokansantuotteesta on Chilessä uusliberalistisen politiikan jäljiltä vain 20 prosenttia. Suomessa luku on 42 prosenttia ja OECD-maissa 33,5 prosenttia. Boric ajaa pääomatulojen kattavampaa verottamista, varallisuusveroa sekä kaikkein rikkaimpien veronkorotuksia.

Kasvavilla verotuotoilla nostetaan vähimmäiseläkettä 188 eurosta 286 euroon kuussa. On oikein, että Chilen maaperästä saatava mineraali hyödyttää köyhimpiäkin kansalaisia.

Chilessä uusitaan parhaillaan diktatuuriajan perustuslakia. Siinä ratkaistaan monia kaivosteollisuuden, työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönormien keskeisiä kysymyksiä.