Särmä (15.08.2913 - Heikki Jokinen) Kiinan matalat palkat ovat leikanneet tehokkaasti työpaikkoja muualta maailmasta. Palkkojen nousu Kiinassa alkaa vähitellen hidastaa työn siirtoa sinne. Työvoimakulut ovat nousseet Kiinassa noin viidenneksellä joka vuosi viime vuosikymmenen, raportoi Global Post -lehti.

Palkkojen nousun lisäksi työntekijät ovat oppineet vaatimaan parempaa kohtelua. Lakot ovat laittomia, mutta silti niitä on paljon. On orastavia merkkejä, että työ siirtyy Kiinasta uusiin halpatuotannon maihin ja osin jopa Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin.

Global Post haastatteli kiinalaista huonekalutehtaan työläistä Wei Huahaita Dongguanissa. Kuusi vuotta sitten nyt 27-vuotiaan miehen palkka oli 245 euroa kuussa, nyt se on 552 euroa.

Dongguanilaisen Alex Macedon -huonekalutehtaan talouspäällikkö Geng Hongtao kertoi lehdelle, että vuonna 2005 tehtaalla oli 500 työntekijää, nyt vain 300 - 400. Vienti on vähentynyt rajusti Yhdysvaltain talouskriisin vuoksi ja nyt kauppaa tehdään kiinalaisllle hotelleille.

Palkkojen sekä työvoimakulujen nousu - vaikka vielä ei olla lähelläkään teollisuusmaiden tasoa - ja viennin heikkeneminen aiheuttaa Kiinan taloudessa kasvun taittumista ja jopa lisääntyvää työttömyyttä.