Särmä (15.08.2913 - Heikki Jokinen) Ruotsin työympäristövirasto selvitti metsäyritysten työturvallisuustilannetta. Virasto teki yli tuhat tarkastusta yrityksiin ja havaitsi, että noin viidenneksellä oli puutteita ensiapuohjeissa.

"Alan työläiset työskentelevät kaukana metsissä, joista on pitkä matka sairaalaan. Heidän tapaturmansa ovat usein vakavia. Yhdistelmä on kohtalokas, mikäli yhtiöltä lisäksi puuttuvat ensiavun rutiinit", sanoo metsäalan tarkastuksen hankejohtaja Patrik Hemmingson.

Ensiapumenettelyjen tehostamisen lisäksi virasto jakoi runsaasti toimenpidekehotuksia yhtiöille yksin työskentelevien riskien vähentämiseksi.

"Yksinäinen kuljettaja huomaa jotain, joka pitää hoitaa nopeasti ulkona. Hän liukastuu juureen ja murtaa jalkansa. Puhelin on koneen istuimella. Ilman, että on sovittu kuka tietää missä kukin on, ei kuljettajaa edes kaivata. Siitä voi tulla elämän ja kuoleman kysymys", Hemmingson sanoo.

Tavallisimpiin puutteisiin kuului se, että työntanaja ei ollut tehnyt säännöllistä selvitystä ja arviota työn riskeistä sekä niihin liittyvää toimenpidesuunnitelmaa.