Tekijä (08.03.2023 - Heikki Jokinen) Britannian oikeistohallitus rajoittaa lailla lakko-oikeutta. Tämä ei ole uutta, konservatiivihallitukset ovat monesti olleet ay-oikeuksien kimpussa.
Pääministeri Rishi Sunakin hallitus julkisti tammikuussa lakiesityksen, joka leikkaa vahvasti lakko-oikeutta. Se säätää, että määrätyillä kuudella alalla, kuten opetus, liikenne ja tulli, vain osittainen lakko sallitaan.
Työnantaja voi näillä aloilla nimetä toiminnan pyörittämiseen tarvittavan "kohtuullisen" määrän työntekijöitä, joilla ei ole lakko-oikeutta. Jos työntekijä meneekin lakkoon, hänelle on laillista antaa potkut.
Laki määrää liiton "kohtuullisiin toimiin", jotta sen työhön määrätyt jäsenet eivät lakkoile. Jos se ei onnistu, liitto voidaan määrätä maksamaan jopa yli miljoonan euron vahingonkorvaus. Määritelmän epämääräisyys on kuin pistooli liiton ohimolla.
Britanniassa on nähty laajoja lakkoja viime aikoina. Myös julkisella alalla, jonka työntekijöitä hallitus nyt haluaa kurittaa. Konservatiivit laskevat, että esimerkiksi liikenteen lakot herättävät ärtymystä, jolla voidaan nostaa puolueen heikkoa kannatusta.
Tämä ei ole lainkaan varmaa. Monilla lakoista on kansan tuki ja helmikuun alussa puoli miljoonaa ihmistä oli päivän lakossa lakia vastaan.
Konservatiivipääministeri Edward Heath hävisi 1974 vaalit pitkälti hänen hallituksensa laatiman, lakko-oikeutta rajoittaneen lain vuoksi.
Heinäkuussa 1972 pidätettiin viisi pääluottamusmiestä, Pentonville Five. Konservatiivien lain luoman viranomaisen mukaan he eivät toimineet kielletyn lakon estämiseksi. Työnantajan palkkaama yksityisetsivä tunnisti miehet.
Pidätys nosti mielenosoitusten ja lakkojen aallon, joka pakotti hallituksen löytämään asiasta juridisen muotovirheen. Pääluottamusmiehet vapautettin viikossa, Heath hävisi seuraavat vaalit ja laki muutettiin.
Margaret Thatcher romutti 1980-luvulla työntekijöiden ja liittojen oikeuksia, joita työväenpuolue on hallituksessa palauttanut. Britanniassa on kuitenkin yhä lakkojen järjestämistä pikkutarkasti sääntelevä laki.