PAM (27.09.2013 - Heikki Jokinen) Brittilehti The Guardian raportoi, että yhdeksällä kymmenestä maan McDonalds-hampurilaisravintoloiden työntekijästä on nollatyösopimus. Tämä merkitsee 82 200 työntekijää.
Moni muukin kauppa- ja ravintolaketju toimii nollasopimuksin. The Guardian kertoo nähneensä suur-Manchesterin alueen Subway-ravintoloiden työsopimuksen, joka kirjaa selvästi, että työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota työtä työntekijälleen.
"Työtuntisi eivät ole ennalta määriteltyjä. Liikkeen johtaja antaa niistä tiedon viikottain niin pian kuin se on käytännössä mahdollista. Yhtiöllä on oikeus vaatia sinua työskentelemään vaihtelevina aikoina tai pidempää työpäivää silloin tällöin", lehden näkemä sopimus määrää.
Allekirjoittaessaan tämän Subwayn sopimuksen työntekijä luopuu samalla oikeudestaan tehdä korkeintaan 48 tunnin työviikkoa.
Nollatyösopimukset eivät ole marginaalinen ilmiö Britanniassa. Urheiluvaateketju Sports Directin 23 000 työntekijästä nollasopimuksilla on 90 prosenttia, pubiketju JD Wetherspoonilla 20 000 työntekijää ja Cineworld-elokuvatetateriketjun kaikki osa-aikaiset työntekijät ovat samoin nollatyösopimuksilla.
Buckingham Palacen kaikki 350 kesätyöntekijääkin saivat nollatyösopimukset, The Guardian kertoo.
McDonalds puolustaa sopimuksia kertomalla monien työntekijöidensä haluavan joustoa perheasioiden, opintojen tai muun syyn vuoksi. Yhtiössä on tehty nollatyösopimuksia aina siitä asti kun se saapui Britanniaan vuonna 1974.
Aloite kiellosta parlamentissa
Labour-puolueen kansanedustaja Andy Sawford johtaa kampanjaa nollatyösopimuksia vastaan. Hän esitti tänä kesänä Britannian parlamentissa aloitteen niiden kieltämiseksi. Sawford laski, että parlamentin 26 ihmisen ravintolahenkilökunnastakin 19 työskentelee nollatyösopimuksilla. Aloite etenee parlamentin keskusteluun tammikuussa 2014.
Kansanedustaja Sawford huomautti, että McDonalds osaa ruoka-aineitakin tilatessaan arvioida asiakkaiden määrän, jotta ruokaa valmistuu oikea määrä. He voisivat käyttää samaa tietoa henkilökunnan määrän arvioinnissa ja antaa työntekijöilleen enemmän tietoa tulevista töistä.
Yritysjohtajia edustavan Institute of Directorsin sääntelyosaston johtaja Alexander Ehmann tiivisti nollatyösopimusten puoltajien kannat. Hän sanoi lakiesityksen aiheuttavan toteutuessaan "erittäin vahingollisia" seurauksia.
Hän piti tämänkaltaista joustavuutta välttämättömänä, jotta Britannia ei joudu Etelä-Euroopan maiden ankealle tielle. "Nollatyösopimukset voivat olla tärkeä väline taloudelliselle toipumisellemme antaessaan joustoa sekä työnantajalle että työntekijälle taaten samalla perustavat työllistymisen oikeudet."