SAK (04.10.2013 - Heikki Jokinen) Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on valmis lähettämään ryhmän kokeneita työolojen tarkastajia Qatariin, jota syytetään epäinhimillisestä siirtotyöläisten kohtelusta maan valmistautuessa jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin 2022.

ITUC vaatii tällä viikolla Zürichissä kooontuvalta maailman jalkapalloliitto FIFA:lta, että se asettaa työläisten oikeudet kisojen ehdoksi ja suostuu yhteiseen selvitykseen oikeuksien loukkauksista sekä työntekijöiden kuolemista. Kaikki tiedot tulee raportoida jalkapallofaneille, yleisölle ja kuolleiden työläisten omaisille.

Maailman ammattiyhdistysliike on jo pitkään nostanut esiin työläisten oikeuksien loukkaukset Qatarissa. Heidän kohtelunsa on epäinhimillistä ja maan 1,2 miljoonasta siirtotyöläisestä kuolee joka vuosi 400. Rakennustyömailla vakavat onnettomuudet ovat kahdeksan kertaa yleisempiä kuin muissa rikkaissa maissa.

Suurin osa kisapaikkojen työläisistä on nepalilaisia, joiden olot vertautuvat orjuuteen. Palkkoja on jätetty maksamatta kuukausiksi, jotta työläiset eivät karkaisi. Moni kertoo, että he eivät ole saaneet juomavettä aavikon paahtavassa kuumuudessa, mikä selittänee osaltaan nuorten ja vahvojen työmiesten suurta kuolleisuutta.

Qatarin kafala-järjestelmän mukaan siirtotyöläisillä ei ole ilman heidät maahan tuoneen yrityksen lupaa oikeutta vaihtaa työpaikkaa eikä poistua maasta. ITUC vaatii järjestelmän epäkohtien korjaamista.

Qatar kiistää rikkomukset, mutta kansainvälinen ay-liike ei pidä sen vakuutteluja uskottavina. Rakennustyöläisten maailmanliitto BWI lähettää 7. lokakuuta tutkijansa Qatariin. He selvittävät miten valtio ja urakoitsijat seuraavat työelämän säädöksiä ja sopimuksia.

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö (ETUC) vetoaa maailman jalkapalloliitto FIFA:n kokoukseen, että se vaatisi Qatarilta sitovia takuita työläisten oikeuksen noudattamisesta.

ETUC:n pääsihteeri Bernadette Ségol sanoo, että mikäli kuolemien tahti jatkuu nykyisenä, 4 000 ihmistä kuolee työn loppuun mennessä. Hän vetoaa eurooppalaisiin jalkapallopiireihin toimimaan kisojen siirtämiseksi muualle, ellei tilanne Qatarissa muutu.

Saksan ammatillinen keskusjärjestö DGB vaatii maansa jalkapalloliitolta toimia kisojen siirtämiseksi. Qatarin tilanne ei sovi yhteen jalkapallon perusajatuksena olevan kansojen välisen ymmärryksen lisäämisen kanssa, DGB sanoo.

Kansainvälisen ay-liikkeen Equal Times -julkaisun videossa nepaliainen siirtötyöläinen kertoo kokemuksistaan Qatarissa

Equal Timesin video marmorinleikkaajan työstä Qatarissa