Särmä (26.09.2013 - Heikki Jokinen) Jordan-joen laakson laittomien israelilaisten siirtokuntien maatalous kukoistaa vailla oikeuksia olevan palestiinalaisen työvoiman ansiosta. Osa työntekijöistä on lapsia, jotka Palestiinan köyhyys Israelin puristuksessa pakottaa töihin, raportoi Al Jazeera -uutiskanava.

Lapset ansaitsevat neljäsosasta puoleen Israelin 4,30 euron vähimmäistuntipalkasta. Siirtokuntien yritykset eivät myöskään anna palestiinalaisille lakisääteistä terveydenhuoltoa eivätkä palkallista sairauslomaa.

Israelin miehityshallinto asettaa monia rajoituksia palestiinalaisten maataloudelle hedelmällisessä laaksossa. Työttömyys on suurta ja koulut kärsivät pulasta. Monelle lapselle työ siirtokunnissa on ainoa mahdollisuus.

Palestiinan ammatillisen keskusjärjestö PGFTU:n edustaja sanoo Al Jazeeralle, että heillä ei ole mitään valtaa vaikuttaa Palestiinassa oleviin Israelin laittomiin siirtokuntiin. Israelin teollisuus- ja työministeriö taas kertoo, että Israelin työlait eivät ole voimassa miehitetyillä alueilla.

Käytännössä ainoa vastuuelin alueella on sotilashallinto, jonka edustaja kertoi Al Jazeeralle, että heille ei ole tullut mitään valituksia alipalkatun lapsityövoiman käytöstä.

Euroopan Unioni on vaatinut, että laittomista siirtokunnista tuotavien tuotteiden alkuperä tulisi merkitä. Israel suhtautuu erittäin kielteisesti ajatukseen.