PAM (16.01.2014 - Heikki Jokinen) Ammattiliittojen pitkään vaatima palkallinen vanhempainvapaa edistyy New Yorkin osavaltiossa. Kaupan alan ammattiliitto Rwdsu:n puheenjohtaja Stuart Appelbaum ja osavaltion senaatin demokraattien johtaja Jeff Klein alkoivat vuoden vaihteessa ajaa yhdessä vanhemmille palkallista vapaata lapsen syntymän yhteydessä.

Nykyään Yhdysvalloissa on annettava 12 viikon vanhempainvapaa, mutta siltä ajalta ei täydy maksaa korvauksia. Vuonna 1993 säädetty laki koskee kuitenkin vain yli 50 työntekijän yrityksiä ja lisäksi vaaditaan riittävä työhistoria. Siksi 40 prosenttia työntekijöistä jää sen ulkopuolelle. Heistäkään puolet ei pidä vapaata kokonaisuudessaan, koska sanoo sen tulevan liian kalliiksi.

Maailmassa on kahdeksan valtiota, joissa ei ole lakisääteistä palkallista äitysvapaata, kertoo New York Times. Ne ovat Yhdysvaltain lisäksi Liberia, Surinam, Papua-Uusi Guinea, Palau, Nauru, Tonga ja Länsi-Samoa.

Yhdysvaltain 50 osavaltiosta kolme on säätänyt palkallisen vanhempainvapaan, joka kattaa osan palkasta yleensä kuuden viikon ajan. Lisäksi eräät osavaltiot kuten New York maksavat lyhytaikaisia työkyvyttömyyskorvauksia synnytyksen jälkeen.

Joillakin yhtiöillä on omia vanhempainvapaajärjestelyjä. Näin ne säästävät uusien työntekijöiden etsintä- ja perehdytyskuluissa, sillä naistyöntekijät erovat työstään jopa kaksi kertaa miehiä useammin. Syynä on äitysvapaan ja päivähoidon puute.

Ammattiliiton tukema esitys takaisi vanhemmille kuuden viikon vanhempainvapaalta korkeintaan puolet palkasta. Kun nyt New Yorkissa korvaus on enintään 124 euroa viikossa, ensi vuoden alusta se olisi enintään 330 euroa viikossa. Vuonna 2018 summa nousisi korkeintaan 512 euroon viikossa.

New Yorkin kaupungissa saavutettin hiljan merkittävä voitto, kirjoitti Rwdsu:n puheenjohtaja Appelbaum NY Daily Newsissä. Tällöin kaupunki sallii viiden päivän palkallisen sairausloman vuodessa. Nyt on aika panna kuntoon vanhempainvapaa, hän sanoo.