SAK (03.02.2014 - Heikki Jokinen) Ukrainan riippumattomien ammattiliittojen keskusjärjestö KVPU tavoittelee laajaa varoituslakkoa tukeakseen hallitusta vastustavaa liikettä. Järjestön päätöslauselma kuvailee hallitusta kovin sanoin.

Hallitus on KVPU-järjestön mukaan kulkemassa kohti totalitaarista hallitusta, diktatuuria ja sotilasjunttaa.

– Valmistelemme koko maan kattavaa lakkoa, jotta väkivallasta vastaavat saadaan vastuuseen. Samaan aikaan eri ammattiryhmät lakkoilevat paikallisten vaatimusten puolesta, kuten saadakseen maksamattomat palkat, sanoo keskusjärjestön puheenjohtaja Mihail Volynets Arbetet-lehdelle.

Järjestöt eri linjoilla maan tilanteesta

Neuvostoajan liittojen perustalle rakennettu keskusjärjestö FPU sen sijaan suhtautuu pidättyvästi tilanteeseen. Jotkut sen jäsenliitoista tuomitsevat väkivallanteot sekä parlamentin tammikuun puolivälissä säätämät sanan- ja kokoontumisvapautta rajoittavat lait.

Presidentti kumosi nämä lait tammikuun lopussa, mutta vain sillä ehdolla, että vallatut rakennukset tyhjennetään.

Rakennustyöläisten liiton puheenjohtaja Vasil Andrejev tukee hallituksen vaihtamista ja perustuslain muuttamista. Itse liitto ei ole näitä vaatimuksia esittänyt.

Tammikuun lopulla Ukrainan sisäministeri raportoi, että Kiovan ammattiyhdistystaloon on varastoitu aseita. Ay-johto kiisti väitteen ja sanoi sitä provokaatioksi. Maidan-aukion laidalla oleva talo on opposition käytössä. Financial Times kutsui sitä "vallankumouksen päämajaksi".

ITUC kannattaa keskustelua

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC sanoo keskustelun olevan ainoa tie edetä.

– Pienen vähemmistön toimet kääntävät huomion sadoistatuhansista rauhanomaisista mielenosoittajista, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

Hän vaatii maan presidenttiä perumaan sananvapautta rajoittavat lait ja neuvottelemaan opposition kanssa.

Molemmat ukrainalaiset keskusjärjestöt ovat ITUCin jäseniä. Sen tietojen mukaan KVPU:lla on 267 000 jäsentä ja FPU:lla 8 480 000 jäsentä.