SAK (24.02.2014 - Heikki Jokinen) Peruutetut junavuorot, saamatta jääneet lääkkeet ja kenties kalliimpi sähkö ovat seurauksia Ruotsin hallituksen viime vuosina tekemistä yksityistämisistä. Näin sanoo Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto Riksrevisionin johtaja Claes Nordgren.

Riksrevision on julkaissut monta raporttia, joissa se selvittää valtion yritysten purkamisesta sekä eri alojen sääntelyn vähentämisestä aiheutuneita seurauksia. Useissa on sama viesti: asiat eivät ole menneet parempaan suuntaan.

Riksrevision on itsenäinen virasto, joka päättää vapaasti mitä valtion toimia se tarkastaa. Sen riippumaton asema on taattu maan perustuslaissa. Se on viime vuosina laatinut raportteja muun muassa junien myöhästymisistä, sähkö- ja telemarkkinoista, valtion apteekkien yksityistämisestä ja pelimarkkinoista.

Raportti toisensa jälkeen kertoo entisten valtion monopolien yksityistämisessä tehdyistä virheistä. Tarpeellisia riskianalyyseja ei ole tehty, valvonta on ollut heikkoa ja johto passiivista.

– Tämä on ollut valtavan kallista oppimista. Kaikkiaan on kyse miljardeista kruunuista, sanoo johtaja Claes Nordgren Dagens Nyheterille. Euroissa kyse on siis sadoista miljoonista euroista.

– Pelkästään rautateillä, joissa Jernhusenilla on kilpailuetuja uusin toimijoihin nähden, on kyse viiden miljardin kruunun kustannuksista kun tyhjiä junia on kuljetettu edestakaisin.

Jernhusen on valtion yhtiö, joka omistaa rautateiden rakennuskannan.

Nordgren sanoo, että rautateillä on peritty liian matalia rata- ja myöhästymismaksuja. Matkustajat ovat ehkä saaneet lyhyen aikaa halvempia lippuja, mutta seurauksena on ollut rataverkon hoidon heikkeneminen.

Tämä on johtanut junavuorojen peruutuksiin ja myöhästymisiin. Junaliikenteen kaaosmaisuus on Ruotsissa jatkuva ja iso puheenaihe. Yksityistämisestä ei tehty riittävän tarkkaa analyysia, viraston raportti tiivistää.

Valtion työntekijöitä kokoavan Seko-ammattiliiton puheenjohtaja Janne Rudén vaatii liikennevirasto Trafikverketin pääjohtajan erottamista. Riksrevisionin raportit ovat selviä, puutteet suuria ja pääjohtajan luottamusvaranto on käytetty loppuun, hän sanoo.

Sähkömarkkinoihin pureutuvassa raportissa tarkastajat eivät sulje pois mahdollisuutta, että sähkön hinta olisi voinut olla kuluttajalle halvempi. Hallitus ei tehnyt tuottoanalyysiä suhteessa sähkön hintaan, raportti sanoo.

Apteekkien yksityistäminen johti palvelun heikkenemiseen. Riksrevision kirjaa, että asiakkaat ovat jääneet toisinaan ilman lääkkeitään, koska niitä ei enää ole varastossa.

Dagens Industri kertoi viime vuonna, että Wallenbergien sijoitusyhtiö IGC keräsi muhkean voiton myydessään eteenpäin valtion yksityistämät 24 apteekkia. Se osti ne 225 miljoonalla kruunulla ja myi 600 miljoonalla kolme vuotta myöhemmin.

Raporttien ja niistä uutisoinnin seurauksena kansanedustaja Fredrik Olovsson teki ilmoituksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalle. Hän vaatii sitä tutkimaan onko hallitus menetellyt lakien mukaisesti yksityistämispolitiikassaan.