Ahjo (20.02.2014 - Heikki Jokinen) Ruotsin metalliliiton aktiivit ottavat myönteisesti vastaan tiedon SSAB:n ja Rautaruukin sulautumisesta.

– Terästeollisuuteen kohdistuu kovia paineita kaikkialla maailmassa. Yhteenliittyminen saattaa olla se, mitä tarvitaan työpaikkojen säilymiselle tulevaisuudessa, sanoo IF Metallin puheenjohtaja Anders Ferbe.

Hän näkee kaupan mahdollisuutena kääntää huonot kannattavuusnäkymät parempaan suuntaan.

– Tiedämme, että terästeollisuudessa on rakennemuutoksen tarve. Siksi suhtaudumme yhteenliittymiseen varovaisen myönteisesti.

IF Metallin paikallistason aktiivit näkevät liiton puheenjohtajan tavoin uusia mahdollisuuksia.

– Meidän on kasvettava suuremmaksi, muutoin lyömme toisemme hengiltä, sanoo IF Metallin Borlängen osaston puheenjohtaja Sture Bergvall Dagens Arbete -lehdelle. Hän on yksi kolmesta liiton edustajasta SSAB:n hallituksessa.

Vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien yhtiössä on ollut vaikeita vuosia, Bergvall sanoo.

– Kilpailemme samoilla markkinoilla. Sulautumisen ansiosta voimme olla joustavampia ja vahvempia kivikovilla markkinoilla. Joustavuus antaa meille aivan eri kustannustilanteen.

Bergvall ei usko, että yksikään nykyinen tehdas on vaaravyöhykkeessä.

– Monta tehdasta tuo joustavuutta. Nyt voimme yhdessä tuplata tuotantomme 8 miljoonaan tonniin terästä vuodessa. Näen siinä pelkkiä etuja.

Irtisanomiset ajoitetaan kolmelle vuodelle, Bergvall kertoo. Näin niiden tulisi hoitua luonnollisena poistumana.

IF Metallin Luulajan osaston puheenjohtaja Bert Johansson näkee hänkin kaupassa etuja, kertoo Sveriges Radio.

– Kaikissa yhteenliittymisissä tulee henkilöstön vähennyksiä kun etsitään synergiaetuja, mutta luulen, että tämä sujuu aika hyvin. Kaksi samanarvoista yhtiötä sulautuu yhteen ja ne löytävät kilpailuetuja maailman markkinoilla.

Harald Gatu analysoi uutista Dagens Arbetenissa. Hän muistuttaa, että uudessa yhtiössä ammattiliittojen on toimittava kiinteästi yhdessä yli rajojen.

– Terästeollisuuden ay-kaaderit ovat yhteenliittymien karaisemia. Ei vähiten SSAB.ssä, joka muodostui 1970-luvun lopulla valtiollisesta NJA:sta, Wallenbergien Borlängessä omistamasta Domnarvetista ja Gränges-konsernin Oxelösundista. Se oli tuskallinen prosessi. Paikkakunta seisoi paikkakuntaa vastaan, mutta ammattiliitto kävi lopulta yhtä tahtia.

– Sen fuusion kokemukset voivat tulla nyt tarpeeseen kun SSAB ostaa Rautaruukin.