SAK (27.02.2014 - Heikki Jokinen) Japanissa työskentelee harjoittelijan nimikkeellä noin 150 000 ulkomaista työntekijää. Valtaosa heistä tulee Kiinasta. Heidän olonsa ovat usein orjuutta muistuttavia. Ammattiyhdistykset vaativat parannusta tilanteeseen.
Japanin väestö vanhenee ja ulkomaisen työvoiman tarve kasvaa. Maa suhtautuu kuitenkin nurjasti maahanmuuttoon. Siksi vuodesta 1993 on toiminut järjestely, jossa maahan voi tulla enintään kolmeksi vuodeksi työharjoitteluun.
Todellisuudessa se tarkoittaa raskasta työntekoa sekä vähäisiä laillisia oikeuksia. Lähes poikkeuksetta muualta Aasiasta tulevat työläiset päätyvät 3K-töihin, eli kitsui (vaativaa), kitanai (likaista), ja kiken (vaarallista).
Maailman ammattiyhdistysten liitto ITUC raportoi, että käytännössä harjoittelijoilla ei ole järjestäytymisoikeutta. Koska maahan pääsy vaatii japanilaisosapuolen hyväksynnän, ulkomaalaiset ovat voimattomia olojensa parantamiseen.
Associated Press raportoi tekstiilitehtaasta, jossa kiinalaiset peräsivät 16 kuukauden maksamattomia palkkojaan. Heille annettiin vaihtoehdoiksi lähettäminen kotiin niine hyvineen tai anteeksipyyntö ja työn jatkaminen.
Muutama lähti kotiin ja lentokentällä työnantaja antoi heille 5 300 euroa ammattiliiton puututtua asiaan. Raha riitti vain kiinalaisen harjoittelupaikan välittäjän palkkioon.
Virallisten tilastojen mukaan vuonna 2012 raportoitiin vain 197 tapausta kuten maksamattomia palkkoja. Todellinen luku on paljon tätä suurempi, ay-aktiivit arvioivat.
Japanin ammattiliittojen keskusjärjestö Rengo kertoo monista väärinkäytöksistä. Työntekijöiden passeja on takavarikoitu ja heitä on peritty kohtuuttomia asumiskustannuksia. Vähimmäispalkkoja ei ole aina noudatettu eikä työterveydenhuollosta huolehtittu.
Rengo vaatii harjoittelijajärjestelmän perusteellista tutkimista. Mikäli tarpeen, nykyinen käytäntö on lakkautettava. Sääntöjä tulisi tarkentaa, muun muassa varmistamalla, että harjoittelijoita on vain yksi 20 vakituista työntekijää kohti.
– Meidän on lopetettava harhautus. Jos meillä on tarve tuoda maahan ulkomaista työväkeä, silloin meidän on kutsuttava heitä työläisiksi ja kohdeltava siten, sanoo ZWU All United Workers Unionin varapuheenjohtaja Ippei Torii Asahi Shimbun -lehdessä.