Ahjo (13.03.2014 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltain ay-liikkeen historiallinen läpimurto jäi tekemättä Volkswagenin autotehtaalla Chattanoogassa Tennesseessä. Työläisten niukka enemmistö äänesti yhtiön tarjoamaa saksalaismallista yritysneuvostoa vastaan.

Se olisi antanut työntekijöille mahdollisuuden vaikuttaa työpaikkoihinsa ja oloihin tehtaalla. Äänestys päättyi lukuihin 712 vastaan 626.

Volkswagen noudattaa kaikilla tehtaillaan samaa linjaa yhteistoiminnasta. Se sopi United Auto Workers -liiton kanssa, että tehtaalle perustetaan maan ensimmäinen yritysneuvosto. Samalla UAW saisi oikeuden neuvotella tuntipalkoista.

Ay-toiminnan murskaamiseen erikoistuneet järjestöt Washingtonista, osavaltion kuverööri sekä muut oikeistopoliitikot alkoivat rajun kampanjan työnantajan ja työntekijöiden yhteistoimintaa vastaan.

Siihen kuuluivat ammattiliiton ja myötämääräämisoikeuden vastaiset verkkosivut, radiomainokset sekä kymmenet ulkomainostaulut.

Sanoma oli sama: hanke tuhoaa tehtaan talouden, myötämäärämisoikeus karkoittaa investoijat ja ammattiliitto on kokoelma konnia, jotka jo tuhosivat Detroitin autoteollisuuden. Lisäksi he vievät työläisten vapauden ja rahat.

Radiomainos kertoo, että "Volkswagen ei tarvitse yritysneuvostoa tehdäkseen autoja. Chattanooga ei ole Saksa eikä Detroit - ei ainakaan vielä." Ulkomainoksessa liittoa kutsuttiin nimellä United Obama Workers. Se oli tarkoitettu haukkumanimeksi.

Eräs mainos korosti, että "UAW haluaa aseenne". Kyse on sen mukaan laajasta hankkeesta muuttaa etelän valtioiden kulttuuria. Todiste: UAW on tukenut aseiden kontrollia kannattavia ehdokkaita.

Republikaanipoliitikko Bo Watson uhkasi yhtiötä verohelpotusten poistamisella, mikäli työntekijöiden vaikutusvalta lisääntyy. Hän syytti yhtiön tukeneen puolueellista, epäreilua ja epä-amerikkalaista kampanjaa.

UAW:n puheenjohtaja Bob King kiitti yhtiötä siitä, että se pysyi puolueettomana. Hän muistutti, että liiton tavoite on vahvempi yhtiö. Yhteistoiminta on hyödyksi yhtiölle, työntekijöille ja osakkaille.

King myönsi, että tappio oli tietysti katkera. Hän arvosteli kovin sanoin ulkopuolisten puuttumista asiaan. Ei ole koskaan ennen tapahtunut, että osavaltion johtavat poliitikot uhkaavat yritystä etujen menettämisellä, King sanoi. Hän piti sitä tyrmistyttävänä.

– Toivon, että amerikkalaiset ymmärtävät, että meitä vastaan hyökänneet hyökkäsivät työntekijöiden ja yhtiön johdon yhteistyötä vastaan. He eivät usko siihen. Me uskomme. Ja uskomme, että työläiset lopulta voittavat.