Ahjo (04.04.2014 - Heikki Jokinen) IG Metall vaatii lisää demokratiaa yrityksiin Saksassa. Työntekijöillä on ollut jo vuosikymmeniä oikeus yritysneuvostoihin. He valitsevat jäsenet keskuudestaan vaaleilla.

Neuvoston voi valita yrityksiin, joissa on vähintään viisi työntekijää. Valituille on annettava mahdollisuus hoitaa tehtävänsä työaikana. Laki korostaa, että neuvoston jäseniä ei saa estää hoitamasta tehtäviään.

Neuvostolla on oikeus saada tietoa yrityksen taloudesta, tilauskannasta ja vastaavista seikoista. Erityisesti sillä on oikeus saada tietoja henkilöstöön vaikuttavista suunnitelmista.

Työnantajan on toimittava yhteistyössä neuvoston kanssa. Neuvoston tärkeä tehtävä on taata yrityksen työllisyys. Monessa yrityksessä neuvostot ovat löytäneet vaihtoehtoja irtisanomisille.

Uudet neuvostot valitaan tämän kevään aikana. Liitto kampanjoi neuvoston perustamiseksi jokaiseen yritykseen. Nyt näin ei vielä ole.

Yli 500 työntekijän yritysten hallintoneuvostoihin on valittava kolmasosa työntekijöiden ja ammattiliittojen edustajia. Hallintoneuvostolla on jo enemmän sanomista yrityksen asioihin. Kun työntekijöitä on yli 2 000, on työntekijöiden edustus puolet. Sellaisia yrityksiä on Saksassa 700.

IG Metall on kuitenkin tyytymätön työläisten vaikutusvaltaan. Ei riitä, että työntekijät pääsevät valitsemaan väriä ruokalan seinään, liitto sanoo. Heidän on voitava vaikuttaa yrityksen päätöksiin sekä työpaikkoihinsa. Liitto vaatii, että myötämääräämisoikeus ulotetaan kattavammin pieniinkin yrityksiin.

– Eihän demokratiaakaan ole vain valtioissa, joissa on vähintään sata miljoonaa asukasta, sanoo liiton puheenjohtaja Detlef Wetzel.

Vaikeita tulevaisuuden kysymyksiä ratkaisemaan tarvitaan mahdollisimman monta ihmistä, liitto uskoo. Viime vuosien finanssikriisi on sen osoittanut: ekologisen ja sosiaalisesti kestävän talouden rakentamiseen tarvitaan enemmän demokratiaa, ei vähemmän.

Yritysneuvostoille on annettava valtaa vaikuttaa työsopimuksiin ja vuokratyöhön, liitto esittää. Työntekijöiden vaikutusvaltaa yrityksen johdon päätöksiin ja yrityksen tulevaisuuteen on kasvatettava.

Malliksi liitto nostaa Volkswagenin, jossa yritys ja työntekijät ratkoivat pulmia yhdessä. Siksi se menestyy.

IG Metall vaatii ammattiliitoille oikeutta joukkokanteeseen. Näin liitto voisi yrittää estää suoremmin sen, että lakeja ja palkkoja poljetaan.

Paras hoitokeino demokratian pulmiin on lisää demokratiaa, IG Metall tiivistää.