SAK (10.04.2014 - Heikki Jokinen) Ukrainan ammattiliittojen talo Kiovassa paloi helmikuussa. Yli 40 ammattiliittoa menetti keskustoimistonsa.

Maidan-aukion laidalla sijaitseva rakennus on käyttökelvoton.

– Kaikki tuhottiin. Meillä ei ole edes kyniä jäljellä, sanoo valtion työntekijöiden liitto PPDU:n puheenjohtaja Tatjana Nikitina.

Julkisen sektorin liittojen eurooppalainen kattojärjestö EPSU ja maailmanliitto IPS tukevat talon uudelleen rakentamista Kiovassa. Ne vetoavat jäsenliittoihinsa varojen keräämiseksi. Talossa sijaitsi myös EPSU:n alueellinen toimisto.

Krimin uusi hallitus on lisäksi takavarikoinut kaikki keskusjärjestö FPU:n Krimillä sijaitsevat 15 lomakotia ja parantolaa. Nikitinan mukaan ne ovat tuoneet järjestölle 40 prosenttia tuloista.

– Keskusjärjestö FPU yrittää puolustaa omistusoikeuttaan lomakoteihin yhdessä Ukrainan hallituksen kanssa, sanoo FPU:n varapuheenjohtaja Sergei Kondriuk.
Uusia tuulia kriisin keskellä

Ukrainan liitot eivät pysty tekemään paljoa Venäjän armeijan miehittämällä Krimillä. Posti ei kulje eikä niemimaalle saa viisumeita. Krimin uusi hallitus vaihtoi myös alueen liittojen yhteiselimen puheenjohtajan.

– Krimin ammattiliitot ovat yhä FPU:n jäseniä. Ne eivät ole hakeneet eroa, Kondriuk sanoo.

Hän uskoo kuitenkin, että venäläiset ammattiliitot ovat aloittaneet jäsenten houkuttelun omiin liittoihinsa.

FPU ei lannistu. Se haluaa uudistaa toimintaansa samalla kun koko maa nykyaikaistetaan. Se pyrkii neuvottelemaan uuden kolmikantaisen sopimuksen työnantajien ja valtion kanssa. Tavoitteena on parempi yhteys työnantajien ja liittojen välillä sekä uusi ongelmien ratkaisumalli.

– Haluamme Ukrainan yhdentyvän Eurooppaan, mutta ilman ulkoa tulevaa apua se ei onnistu, Kondriuk toteaa.