Metalliliitto (23.04.2014 - Heikki Jokinen) Venäläismieliset ovat yrittäneet saada kaivostyöläisiä puolelleen Donetskissa ja Luganskissa, mutta onnistumatta. Näin sanoo Ukrainan kaivostyöläisten riippumattoman ammattiliitto NPGU:n puheenjohtaja Mihail Volynets.

– Separatistit tietävät, että hiilikaivosten työläisillä on hankala tilanne: työttömyyttä, lahjontaa ja erittäin vaaralliset työolot. He laskivat tämän varaan.

– Jokainen poliittinen voima - ja jokainen ääriliike - haluaa kaivostyöläiset mukaansa, sillä he ovat pelottomia ja heillä on vahva yhteenkuuluvuus. Tämä pätee erityisesti Ukrainassa, jossa hiiltä louhitaan syvältä ja työläiset kirjaimellisesti vaarantavat henkensä joka päivä.

Itse venäjänkielinen Volynets myöntää, että laaja venäläismielinen propaganda on vaikuttanut joihinkin kaivostyöläisiin, mutta hekään eivät separatisteja tue.

Syyksi hän arvoi sen, että Don-joen toisella puolella Venäjällä kaivoksia on suljettu valtion tuen loputtua. Ukrainassa niitä sen sijaan tuetaan runsaasti ja työt ovat jatkuneet. Venäjän hallinto tekisi kaivoksista lopun, liitto päättelee.

Ukrainan kaivokset ovat huonossa kunnossa. Volynets pelkää, että levottomuudet karkoittavat investoijat ja tilanne huononee ennestään.

Vaaralliset laittomat kaivokset

Lisäksi noin kolmannes Donetskin hiilestä tuotetaan laittomissa, täysin vailla työsuojelua olevissa kaivoksissa. Niitä on arvioitu olevan 2 000 yksin Donetskin alueella.

NPGU:n mukaan vuosien 1991 ja 2001 välillä Ukrainan kaivoksissa kuoli 5 800 ihmistä. Huhtikuun puolivälissä kaasuräjähdys tappoi seitsemän työläistä Donetskissa.

Kaikesta huolimatta Ukraina tarvitsee kaivoksiaan, Volynets sanoo.

– Ukraina on riippuvainen raskaasta teollisuudestaan ja hiili on sen edellytys. Vähenevä hiilen tuotanto lisäisi riippuvuuttamme Venäjän öljystä ja kaasusta.

Kansanedustajanakin toiminut Mihail Volynets on myös Ukrainan riippumattomien ammattiliittojen järjestö KVPU:n puheenjohtaja. Se on usein vastakkain ison keskusjärjestö FPU:n kanssa. Yhdysvaltain keskusjärjestö AFL-CIO on tukenut näyttävästi Volynetsiä.