PAM (25.04.2014 - Heikki Jokinen) Suurten supermarket-ketjujen vaatimat erittäin joustavat työajat ovat vaarallisia useimpien niiden työntekijöiden mielenterveydelle, kirjaa Cambridgen yliopiston tuore tutkimus.
Tutkimus osoittaa, että nollasopimukset vain yksi keino laajassa joustotyön valikoimassa, jota työnantajat käyttävät hyväkseen. Nämä johtavat työntekijät jatkuvaan taloudelliseen epävarmuuteen, stressiin ja ahdistukseen.
Sosiologit Alex Wood ja Brendan Burchell tarkkailivat yhtä supermarket-ketjua Britanniassa ja toista Yhdysvalloissa. He seurasivat työn kulkua sekä haastattelivat työntekijöitä. Tutkimus oli Britannian hallituksen tilaama.
Marketeissa käytettiin monia eri joustotyön keinoja. Nollasopimukset, vähäiset taatut tuntimäärät ja jatkuva key-time -sopimusten edellyttämä työvuorojen järjestely lisäsivät kaikki selvästi turvattomuutta ja stressiä.
"Työn joustavuuden ajateltiin auttavan työntekijöitä, mutta se on kääntynyt suuressa osassa palvelusektoria täysin ympäri sopimaan työnantajille. Seurauksista kärsii suuri joukko työntekijöitä", Brendan Burchell sanoo.
"Nollasopimukset ovat vain jäävuoren huippu; vain pieni ilmentymä paljon suuremmista pulmista työpaikkoillamme." Tutkijat vaativatkin työntekijöille oikeutta vaatia työtunteja ja mahdollisuutta vaikuttaa tuntien sijoitteluun.
Eri joustotyön muodot antavat "alemman tason johdolle käsittämättömän vallan sanella työntekijöiden työtunnit ja toimeentulon. Tämä voi olla vahingolliseen laajaa ja mahdollistaa epäpätevyyden sekä väärinkäytön", Burchell tiivistää.
Uusille työntekijöille tarjotaan nollaa
Key-time -sopimuksissa työntekijöille on taattu pieni tuntimäärä ja pyydetty ilmoittamaan muut ajat, jolloin he voivat työskennellä. Johto voi vaatia vuorokauden varoitusajalla heitä työskentelemään milloin vain näinä aikoina.
Aiemmin key-time -menettelyn tarkoitus oli täyttää tilapäisiä ruuhkahuippuja, tutkijat sanovat. Nyt tutkitun brittikauppaketjun tavoite on palkata 45 prosenttia kaikkien uusien myymälöiden työntekjöistä tällaisilla sopimuksilla.
Yhdysvalloissa työntekijöiden ahdistusta lisää At Will Employment -käytäntö. Se sallii sopimussuhteessa olevan työntekijän erottamisen koska tahansa ilman varoitusta ja korvausta sekä ilman perusteltua syytä.
Se on käytössä lähes joka osavaltiossa. Esimerkiksi Kalifornia noudattaa At Will -lakia ja siellä kaikki markettien työntekijät ovat tosiasiallisesti nollatyösopimuksella.
Joustotyön muuttuminen käytännöksi leikkaa samalla työntekijöiden mahdollisuutta osallistua koulutukseen ja kehittää ammattitaitoaan, tutkimus huomauttaa.
Aiempien hallituksen käyttämien tutkimusten pulmaksi tutkijat sanovat sen, että ne eivät erittele matalapalkkatyötä korkeasti palkatusta työstä. Liikkeenjohdon konsulteistakin moni työskentelee nollasopimuksilla. Joustotyö iskee kovimmin jo ennestään heikoimmassa asemassa oleviin.
Pienetkin lakimuutokset auttaisivat, tutkijat uskovat. "Jos työntekijöillä olisi lakiin perustuva oikeus vaatia ennustettevampia työtunteja, joista kieltäytyminen yrityksen johdon olisi perusteltava, se auttaisi oikaisemaan tasapainoa ainakin hiukan."