Ahjo (05.06.2014 - Heikki Jokinen) Etelä-Korea Hyundai ja Kia -autoja valmistava Hyundai Motors rajoittaa rankasti ay-toimintaa maailman eri puolilla. Vaikka työläisten järjestäytyminen nauttisi lain suojaa, yhtiö käyttää useita keinoja haitatakseen ay-toimintaa.

Tämä selviää raportista Unfair play. Hyundai Motorsin eri maiden ammattiliittojen verkosto julkaisi sen yhdessä teollisuuden ammattiliitojen maailmanjärjestö IndustriALL:n kanssa.

Yhtiön menestyvän julkisivun takaa kurkistaa ruma todellisuus. "Hyundai on jäänne Etelä-Koreaa tiukasti vuoteen 1987 hallinneesta sotilasdiktatuurista...Johdon rakenne on yksinvaltainen ja täyttä kuuliaisuutta edellyttävä. Demokraattisesti valittu työntekijöiden etujen edustus torjutaan, samoin kuin rakentava yhteistyö ammattiliittojen kanssa", IndustriALL:n pääsihteeri Jyrki Raina kirjoittaa raportin esipuheeessa.

Työntekijöiden ja johdon suhteet Hyundailla ovatkin tulehtuneemmat kuin millään muulla autotehtalla. Tämä tekee vain hallaa yhtiölle itselleen, Raina arvioi. Yksinvaltainen johtamiskulttuuri tuhoaa tuotteen julkisen kuvan sekä karkottaa asiakkaita.

Saksan IG Metall raportoi useista maan lakien rikkomuksista Saksan yksikössä, erityisesti myötämääräämisoikeuden. Hyundain johto on jopa pyrkinyt tukemaan omia "ammattiliitojaan".

Siemens rahoitti erästä tällaista liittoa 30 miljoonalla eurolla ja Aldi-Nord 120 000 eurolla vuodessa. Hyundain Rüsselsheimin yksikössä ei ole edes työehtosopimusta.

Etelä-Koreassa Hyundai ei suostu neuvottelemaan ammattiliiton kanssa työehdoista. vaikka liittoon kuuluu 46 000 Hyundain työntekijää. Tilanne johtaa herkästi lakkoihin. Yhdysvalloissa seksuaalisesta häirinnästä valittanut työntekijä siirrettiin raskaampiin töihin ja asia jätettiin käsittelemättä. Hän vei asian oikeuteen ja Hyundai tuomittiin mittaviin korvauksiin.

Kia:n tehtaille Yhdysvaltain Georgiassa ei palkattu kokeneita ammattilaisia mikäli heidän aiemmassa työpaikassaan toimi ammattiosasto. UAW-liiton puheenjohtaja Bob King kutsuu tällaista mustalistausta rumimmaksi keinoksi, jota työnantaja voi käyttää.

Hyundai/Kia on pystynyt estämään ay-toiminnan toistaiseksi Venäjällä, Turkissa ja Yhdysvalloissa. Intiassa se solmi sopimuksen itse luomansa "ammattiliiton" kanssa. Yhtiö ei salli työntekijöiden ottavan kantaa, mikä liitto heitä edustaa.